diumenge, 20 de març del 2016

Gaia, La Gran Mare. ICGC.

Acceptant una invitació de l’amiga Cristina de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el passat dimecres al matí vaig assistir en nom de l’Espeleobloc a la presentació d’un nou documental científic divulgatiu: Gaia, La Gran Mare. Produït per l’ICGC està enregistrat en alta definició i té una durada de 48 minuts. Disponible en català, castellà i anglès, ja es troba penjat al YouTube.
Seu del ICGC a Montjuic
La Sala d'Actes, prevista inicialment.
Sala habilitada per a la projecció
Una incidència tècnica obligà canviar de la Sala d’Actes a un altre espai amb diverses pantalles. Intervingueren Jaume Miranda, Director de la Institució, Xavier Berastegui Sots-Director i el realitzador Xavier Berenguer
Jaume Miranda
Xavier Berastegui
Xavier Berenguer
No tant sols feren una presentació, situant les característiques del documental i de la seva elaboració i difusió, sinó que ens oferiren finalitzada la projecció la possibilitat de fer preguntes i aclariments sobre la política de l’ICGC per fer accessible aquest coneixement al públic en general i especialment als joves interessats en les Ciències de la Terra, tot certificant que anem cap a la sexta extinció massiva de la vida en el planeta sinó aconseguim aturar els efectes perjudicials que estem causant sobre el medi ambient.

El documental posa èmfasi en els conceptes geològics bàsics desenvolupats per alguns dels personatges més destacats de la història de les Ciències de la Terra i repassa alguns dels coneixements més rellevants, adquirits mitjançant el raonament científic.

De manera àgil, Gaia. La Gran Mare parla de qüestions com l'origen i la dinàmica del Sistema Solar, la Terra i la Lluna; de l'aigua, els oceans i els continents; de l'origen de la vida, els organismes més antics i la seva evolució; de l'atmosfera primitiva i de l'atmosfera amb oxigen.

Així mateix, aborda el temps geològic, amb la simulació del transcurs del temps, resumint els 4.600 milions d’anys d'edat de la Terra en la durada d’un any, nosaltres només hi hauríem aparegut els últims cinc minuts del 31 de desembre.

Mostra algunes de les etapes cabdals de l'evolució del nostre planeta, incloses algunes de les extincions massives més conegudes; explica la distribució actual dels continents i els oceans, les seves distribucions pretèrites i les futures; parla de volcans i terratrèmols, de recursos naturals d'origen geològic, d'algunes aplicacions de les Ciències de la Terra i de les amenaces a la sostenibilitat del planeta.

Els conceptes geològics es mostren íntimament lligats als ambientals i al paper que juga la vida —en general i, particularment, la humana— a la Terra. Els fets i les idees es presenten mitjançant il·lustracions i animacions tridimensionals realitzades amb ordinador i en filmacions d'exteriors rodades al mateix ICGC, en museus i també en paisatges geològics emblemàtics localitzats a Catalunya, Anglaterra, Escòcia i el País Basc.

Vídeo GAIA·La Gran Mare. Versió en Català




Aprofiten aquest apunt per inserir un altre molt interessant documental de 33 minuts de durada produït per l'ICGC el 2014, sobre la història del mesurament de la Terra: des de les primeres representacions de l'Antiguitat, quan el món era profundament misteriós, fins a l'actualitat, quan la cartografia ha quedat incorporada a la vida quotidiana. Els fets i les idees es mostren mitjançant il·lustracions i animacions així com filmacions realitzades en llocs rellevants de Barcelona, Mallorca, Madrid, Ceuta, París i Londres.

Vídeo La mesura de la Terra. De la planura a la bala blava. 


Agraïm l'extraordinària tasca que està realitzant aquesta institució pel coneixement del territori, i reconeixem que nosaltres en som deutors per les facilitats que ens subministra amb un ventall de mapes cartogràfics, geològics, ortofotos, serveis geodèsics, toponímics, etc. que utilitzem pel posicionament que fem de les cavitats catalanes que periòdicament publiquen en aquest bloc.

De ben segur que tornarem a parlar amb més detall de les tasques i serveis que l'ICGC ofereix gratuïtament a tothom.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.