dissabte, 1 d’agost del 2015

Artiguo Baxo

Amb la intenció de donar a conèixer dades inèdites i altres dades no inèdites però si potser oblidades sobre aquesta interessant cavitat que és la surgència de l'Artiguo Baxo, en l'exploració de la qual han participat multitud d'espeleòlegs de molt diferents entitats, escrivim aquesta nota i presentem la topografia que es va aixecar ja fa quasi 15 anys i que fins ara no havia estat mai publicada.

La surgència de l'Artiguo Baxo es una cavitat coneguda probablement des de temps immemorials pels habitants de la vall d'Escuain, és te constància d'una visita per en Lucien Briet l'any 1903, qui recorre els primers metres de la galeria d'entrada. No és fins a 1971 quan membres del G.E.Badalona exploren la cova aturant-se al primer sifó, finalment al març de 1975 membres del GEB i de la S.I.E. (Barcelona) superen el primer sifó amb equips d'immersió i remunten el riu de l' Artiguo fins al segon sifó, després de diversos intents aquell mateix any en Diego Ferrer (GEB) davalla uns 15m del pou d'entrada del segon sifó. (Cavernes Especial n.1, Monogràfic Escuaín, GEB).

No és fins més de quinze anys després, quan a principis dels anys 1990 la cavitat torna a rebre noves visites, aquest cop per membres del Espeleo Club de Gràcia (ECG)  durant la filmació de la pel·lícula d'en Xavi Garza  "Amb una llum i una il.lusió", però no és fins al 19 de novembre de 1994 que en Xavi i en Fritz Kunzel es decideixen a visitar el segon sifó. Després de transportar dues ampolles de 7 litres fins al segon sifó, en Xavi davalla el pou vertical i contínua per una curta rampa fins a la cota -34m, des d'aquí la galeria ascendeix de forma regular fins a -20m, punt on se li acaba el fil guia a 100 m de l'inici del sifó.
 Durant els següents anys (1995 a 2001) les exploracions continuen, principalment conduites per en Fritz Kunzel, acompanyat per diferents espeleòlegs (Albert Albis, Willi Kunzel, Xavi Alemany, Josep Guarro, Maira Ros, Alvar Ros, Arnal Ferrer, Xavi Garza, Miquel Romans) durant aquestes exploracions en Fritz aconsegueix assolir una galeria aèria a l'altre costat del S2, però no es per aqui per on prové l'aigua del riu, sino d'un conducte descendent que s'inicia poc abans de la xemeneia que porta a la galeria aèria post S2, en aquest conducte descendent en Fritz assoleix els -40m (aprox) També aconsegueix arribar a la zona aèria post S2 per les galeries fòssils annexes al S2, després de desgrimpar un pou de 6m bastant exposat i superar en apnea un curt pas sifonant (S2 bis).
Durant l'hivern del 2000 (26-27 de Febrer) ens decidim a realitzar un nou aixecament topogràfic complet de la cavitat, en Xavi Garza (ECG) s'encarrega de la topografia del S2 i en Fritz Kunzel (ECG), Xavi Alemany (ECG), Albert Baucells (SIS) i Josep Guarro (SIE) efectuen la topografia de tota la resta de la cavitat, des de l'entrada fins al S2

Lamentablement durant una exploració duta a terme el 9 de Setembre del 2001, en Fritz perdè la vida en un accident mentre feia una immersió al S2. Durant el rescat i les operacións de recerca d'en Fritz, en Miquel Romans davalla el pou terminal del S2 fins als -50m
Novament l'Artiguo cau en l'oblit, durant els anys posteriors a l'accident sols tenim constància d'un parell de visites per bussejadors que s'apropen a l'inici del S2.

Finalment és a partir del 2012 quan membres de la vocalia d'espeleobusseig de la Federació Catalana d'Espeleologia, Hilari Moreno i Josep Guarro ajudats en el porteig fins al S1 per en Carles Pons, Javi Garrido, Dani Ferrer, Ramon Queraltó, Paul Curzon, Eric Cabrit i altres membres dels grups francesos que exploren a Cotiella, decideixen re-emprendre l'exploració del S2 i revisar la instal.lació del fil guia, ja que des del rescat d'en Fritz, durant mes de 12 anys no es te constància de que ningú s'hagués tornat a capbussar al S2, després, en diverses ocasions i fins el 2014, acompanyats per en Juanjo Gonzalez, Esteban Curzel i Ivan Contreras i instal.len una nova tirolina a la cascada de 5m propera al S2 per poder pujar-hi amb ampolles de gran capacitat per continuar l'exploració d'aquesta interessant cavitat.


Imatge ampliable fent clic
Imatge ampliable fent clic


Josep Guarro

1 comentari:

  1. Molt bé, Josep. Es una cova espectacular, hi varem estar el 2001 quan el rescat.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.