diumenge, 24 de maig del 2015

Peix espeleo-grimpador

Aquesta espècie de peix “cavernícola”, la Chaetostoma microps ha estat observada escalant una paret dins d’una cavitat, la Grieta Maria Juana (Tena) provincia Ecuatoriana de Napo. Situat fins a tres metres per sobre del terra, com podreu veure en el vídeo, el peix és desplaçava al llarg de la colada  per la que cau l’aigua provinent del sostre i que alimenta el rierol de la base.


Els investigadors que ho han publicat a la revista Subterranean Biology (16.04.2015) expliquen que és el primer cop que aquest tipus de comportament s’ha constatat dins d’una cova.
Aquests peixos amb boca en forma de ventosa mesuren entre 3 i 8 cm, és mouen en una paret vertical i no enmig d’un ràpid. Encara que el sistema d’adherència és la mateixa en aquests peixos, la motivació d'aquesta espècie sembla diferent. En efecte, mentre que a l’exterior remunten xuclant per petites inclinacions per capturar algues al fons dels rius, aquestes no estan presents (o molt poc) en una cova, ja que no hi ha llum. De la mateixa manera, el flux d'aigua no és prou fort com per a ser remuntat com un ràpid. Els investigadors encara no saben per què aquest peix està tan ansiós per pujar. La hipòtesi més probable és que es tracta d’enfilar-se el més alt possible per apropar-se a la font del corrent que traspua des del sostre. Segons ells, aquests peixos busquen ocupar el màxim del seu territori, fins que els hi permeten els seus propis límits físics.

L'anàlisi d'aquest comportament ha permès als biòlegs  plantejar altres preguntes: sabent que el peix s'alimenta d'algues i no n'hi ha cap a les coves, és probable que es visqui la major part del temps fora de la cavitat. Així, se sap que altres loricariidés reprodueixen en l'oceà i després tornen a aigües més fredes, com les trobades a les coves, on és possible que trobin una protecció addicional contra els depredadors. 


Pesci cavernicoli, quando è normale essere ciechi. Speleologia 56 (2007)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.