dilluns, 25 de maig del 2015

Forat de Sant Ou, Gombrèn. (1)


El passat dijous 23.05.2015 vam anar de visita fotogràfica al famós Forat de Sant Ou, l'equip d'aquesta ocasió era format per set amics de l'Espeleodijous: Dolors Boter, Manuel Cano, Pere Cantons, Benjamí Grañena, Jordi Perera, Antoni Robert i “Víctor”.

En primer lloc ens plau inserir íntegrament la descripció que fa en Norbert Font i Sagué de la seva primera exploració el 6 d'agost de l'any 1901. Us recomano la lectura. Hi trobareu un relat on conflueixen les descripcions de l'entorn natural i cultural, les supersticions i llegendes que prudentment calia desvetllar, el paper jugat per les autoritats locals, l'entramat tècnic de la davallada, l'expectació creada en els habitants de l'entorn que per centenars és reuniren per presenciar la temeritat dels exploradors, l'esperit catalanista dels nostre predecessors... Una visió retrospectiva que ens trasllada al que fou una veritable commoció per la contrada i als reptes i coratge que a aquells pioners els calia superar per anar desvetllant el món subterrani natural. 

En la revista Muntanya del CEC, el company Ferran Alexandrí, tot commemorant el Centenari de l'Espeleolgía Catalana, publicà el següent article que inserim tot seguit:
El forat de Sant Ou: una llegenda, un poeta un espeleòleg. A Mn.Norbert Font i Sagué, en homenatge. Muntanya 813 (1997) 
Si voleu aprofundir sobre la llegenda del Compte l'Arnau, podeu dirigir-vos al molt complert article de la Viquipèdia en aquest enllaç:

 ...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.