divendres, 9 de gener del 2015

Revisitant la cova de la Censada Nova (2)

...segueix de l'apunt d'ahir...
Tornar a fer fotos en una cavitat de la que ja hem publicat força imatges en aquest bloc potser ho trobareu repetitiu però, us ben asseguro, que cada cop que hi tornem descobrim, ens descobrim, una nova mirada, un nou angle, un racó i tal vegada una composició diferent.

Tot i mantenir uns equips modests, les visions de diferents fotògrafs, l’evolució de les nostres pròpies sensibilitats donen resultats diversos... no necessàriament millors... que corresponen a la darrera visita.

També constitueixen un record de la nostra estada, amb companys i companyes de sempre i alguns de nova incorporació. No trobareu imatges de gran qualitat, per a la que probablement necessitaríem equips i capacitats que no tenim, només una aproximació gràfica a la visita realitzada, una proposta per compartir-la amb vosaltres amb una selecció d’instantànies, tot desitjant que, especialment els amants dels detalls, trobeu una aproximació tant estimulant com per nosaltres ha estat realitzar-les. 
L'Adam localitza un "dibuix rupestre"
L'Antoni assajà uns indicadors de llum química per senyalitzar itineraris.

El procés clàstic

El treball de referència morfològica i espeleogenètica d’aquesta cavitat es va publicar a:
Montoriol, J.; Andrés, O. (1961).- 'Estudio de una cavidad de origen quimioclástico'. Noticias y comunicaciones del Instituto Geológico y Minero de España (61): 235-244. Madrid.

En les fotos que presentem veureu múltiples exemples d’amuntegament de blocs, alguns, simplement despresos del sostre per acció de la gravetat afavorida pel capbussament de l’estratificació, altres que han relliscat per sobre de despreniments anteriors, acumulacions caòtiques entre les que es formen petites cambres, i en els punts propers a l'exterior productes de l’esclat termomètric, que juntament amb la penetració d’arrels i fenòmens d’atac químic alteren i fracturen la massa rocosa original.

... segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.