dissabte, 10 de gener del 2015

Revisitant la cova de la Censada Nova (3)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Els espeleotemes
L’aparent absència de concrecionament comentada pels diversos treballs publicats no resisteix una anàlisi de detall. En realitat, tot i que és evident el domini de la morfologia clàstica, els processos d’estalagmitització també hi son presents.  Son elements de detall més adundosament representats en els laterals i en els punts de menor alçada, fora de l’itinerari central, és a dir en llocs de progressió més incomoda, el que condueix a pensar que si anteriorment existien espeleotemes de major dimensió han estat vandalitzats, com podem veure en alguna estalagmita truncada sense que apareix-hi el tram que hi falta. 

Fauna
Tot i que la cavitat està colonitzada per artròpodes cavernícoles característics en aquesta ocasió no en vam recol·lectar.
Imatge d'una anterior visita
 El que si vam poder fotografiar son alguns exemplars de ratpenats.

Mesures atmosfèriques
En les següents imatges podeu veure les dades obtingudes... i les diferències de temperatura detectades en els instruments utilitzats, que caldrà calibrar per saber quin és el resultat més fiable.

Dades de l'interior de la cavitat en el recinte final.
Oxigen 19,7 
Temperatura 15,1º

Humitat 71%
Segona t
emperatura 18,1º.

Dades a l'exterior, just al costat de la boca.
Oxigen 19,6 
Humitat 45%
Temperatura 12º
Segona temperatura 14,2º.

2 comentaris:

  1. Ara si que podem confirmar que es CENSADA !!, jeje. Amb tantes dades !! Gràcies pel reportatge companys.

    ResponElimina
  2. No acabaria mai d'admirar les magnifiques fotos que ens heu presentat al llarg dels varis post sobre la Censada.
    Sobre les concrecions trencades que comenteu, recordo que l'Eugeni Marigot s'havia emportat (1964 aprox.), i la tenia a casa seva, una molt gran estalagmita. Deia que ja estava trencada i que van necessitar ser varis per portar-la fins el cotxe. Pot ser en Ricard Alsina s'en recordi.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.