diumenge, 20 de juliol del 2014

El “crater” de Yamal


"En un sobrevuelo por la península de Yamal descubrieron un cráter descomunal que "parece llegar al centro de la tierra". Todavía se desconoce el origen de este agujero negro."

El “descobriment” d’aquest forat a la península siberiana de Yamal, és una nova serp d’estiu. Una geoforma convertida en fenomen extraordinari pels medis informatius del gran públic: crater de meteorit, explosió de gas, profunditat insondable, canvi climàtic, etc.
Des de la nostra ignorància, augmentada si cal, per la distància, entenem que es tracta d’un fenòmen de dissolució de la sal subjacent, que el terra superficial permanentment gelat (el permafrost) ha cedit, i tot ensorrant-se ens mostra els interiors de la massa salina, que està “carstificada”.

Un “misteri” gens estrany en aquests materials.

D’acord amb l’anàlisi publicat en The Siberian Times, el forat en el fons té un diàmetre de 30 metres, i en superfície arriba fins els 60. El fons a menys de 70m de fondària està ocupat per un petit llac. 

Els vídeos








La visita dels experts

Imatge del llac del fons



3 comentaris:

  1. El que no entenc és el llavi terrós elevat que hi ha per tot el voltant de la boca. Si fos ensorrament no hi seria, oi?
    Lluís

    ResponElimina
  2. Be, hi ha diverses etapes. Primerament en un entorn salí es creen fenomens de dissolució i circulació subterrània. El conducte funciona com una xemeneia d'equilibri i hi ha moments en que està ple d'aigua. Tercer a Siberia el clima té etapes molt, molt fredes, l'aigua es congela i augmenta de volum rebentant la capa que fa de tapadora. Aixó lliga amb el poc que veiem a les imatges. Crec que els geomorfòlegs coneixedors dels entorns glacials coneixen aquest fenòmen com a "Pingo".

    ResponElimina
  3. I van apareixen teories...
    http://www.lavanguardia.com/natural/20140722/54412126339/explosion-acumulacion-gas-esquisto-origen-misterioso-foso-siberiano.html

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.