dissabte, 12 d’abril del 2014

El carst de les Black Hills (1)

En el darrer congrés internacional d’espeleologia (2012) el prestigiós Arthur Palmer presentà el cas del carst de les Black Hills (Rocky Mountains / South Dakota i Wyoming) on en el municipi de Custer és desenvolupen dues coves gegants, separades per 30 kilòmetres de distància, la Jewel Cave amb 271.335 metres de recorregut i 193 de desnivell i la Wind Cave amb 228.237 metres de recorregut i 194 de desnivell. 

Aquestes cavitats que segons les seves paraules son un “puzzle geològic” amb els seus múltiples nivells que constitueixen una xarxa tridimensional, horitzontal i vertical, condicionada per l’estratificació on conductes estrets desemboquen en grans sales. Seria fins i tot possible que totes dues cavitats formin part d’un mateix sistema, tal com podrien suggerir les fortes corrents d’aire... Amb un origen espeleogenetic complex, ens convida a interpretar si es tracta d’un paleocarst, amb influencies termals i infiltració difusa, on la seva possible evolució freàtica ha estat de molt lenta circulació












...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.