dijous, 20 de març del 2014

Fotografiant l'avenc del Boix (4)


...segueix de l'apunt d'ahir...

Catàleg de formes
En els apunts anteriors ja hem mostrat forces exemples de l'abundant litogénesi d'aquesta cavitat, que ara completem amb més imatges i alguns comentaris de les que ens semblen més destacables. La veritat és que dels centenars d'imatges obtingudes només hem seleccionat una petita part, tot i ser una cavitat de modestes dimensions, 250m de recorregut segons la topografia publicada fins ara, està farcida de concrecions que també a petita escala mostren unes seqüencies evolutives interessants. En aquesta nota, que per no cansar als nostres lectors serà la darrera d’aquesta sèrie, mostrarem alguns detalls que ens han cridat més l’atenció. 

Trencaments
Sovint veiem fissures que mostren les tensions a que estan sofertes aquestes concrecions, tant pels processos de lliscament i reassentament afavorides per la inclinació estructural com per petits fenomens neotectónics.

El trencament de les següents estalactites (i d'altres en situacions menys evidents) no han estat causades per la intervenció humana, que ha estat recentissima, i no hagués donat temps per regenerar-se com mostra la formació de la esquerra.

Un exemple més de regeneració després de trencament.
Banderes
Excentriques

Alteracions i corrosió de formes 
Regeneració d'un trencament o nivell de recreixement per inundació?
Estalagmites amb l'eix que es va desplaçant per moviment relatiu de la vertical del goteig


Un cas excepcional de rebentat.
Veieu el que queda de l'estalagmita inferior convertida en una làmina buida, per la fracturació i el seu moviment relatiu i lliscament del suport d'ambdues concrecions. Talment com si en colissionar la superior s'embotés amb la de sota. 

I per finalitzar, visca la terra.

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.