dimecres, 1 de gener del 2014

Coaraze, estudis d'un carst experimental


Un prototip d’embassament subterrani de baix cost és construí a aquesta surgència càrstica que drena un petit relleu calcari al sud de França. L’exutori s’obturà amb una comporta que permet augmentar la pressió del reservori elevant el nivell de l’aigua fins que desborda per un conducte situat 8 metres més amunt. Quan la comporta s’obre, la surgència entra en funcionament i drena el dipòsit. Diversos tests realitzats mostren que aquest augment artificial de la pressió hidrostàtica reomple parcialment els drens càrstics i afavoreixen la recarrega de la xarxa de discontinuïtats i fissures del massís que contribueixen d’aquesta manera a un notable augment de les reserves del dipòsit hídric.

Aquest dispositiu s’ha reconvertit en un “laboratori” que permet anàlisis hidromecànics, gràcies a sensors que mesuren simultàniament la pressió del fluid i el desplaçament mecànic en diferents punts del reservori subministrant informació sobre els efectes de l’augment de la pressió i l’entrada en càrrega en la xarxa de discontinuïtats.

Aquest efectes a l’interior d’una fractura depenen alhora de les propietats hidrauliques i mecàniques, i també de la connectivitat amb altres discontinuïtats, l’orientació i amplitud de les tensions efectives, el pendent i altres característiques topogràfiques del relleu.

Dels diversos estudis realitzats destaquem la tesina d’en Sergi Corbera 18.10.2004   UPC Hidromechanical simulation in a fractured rock mass: The experimental site of Coaraza (Southern-Alps. France) on tracta d’augmentar el coneixement de la hidromecànica dels massissos rocosos mitjançant l’anàlisi dels esforços i deformacions de la matriu rocosa i les discontinuitats sotmeses a un flux d’aigua estacionaria que introdueix una pressió oposada a la component normal dels esforços litostàtics. S’obtenen dades per simulació amb el programa de càlcul DRAC  basat en el Mètode dels Elements Finits (FEM) i ha estat desenvolupat pel Dept. d’Enginyeria del Terreny, Cartogràfica i Geofísica, de la Universitat Politècnica de Catalunya.


Podeu consultar i/o descarregar-vos la tesina complerta en aquesta adreça:

 
Un altre treball destacable, d'alt nivell técnic, però malauradament d’accés restringit –previ pagament- és el de:  F. Cappa, Y. Guglielmi, P. Fénart, V. Merrien-Soukatchoff, A. Thoraval: 
Hydromechanical interactions in a fractured carbonate reservoir inferred from hydraulic and mechanical measurements”  


Trobareu l'article integral en aquesta adreça:

Aquí només us podem inserir el seu propi resum:


Tots aquests anàlisis quantitatius ens subministren dades força interessants sobre el funcionament hidrodinàmic del carst i les repercusions sobre la mecànica de la roca encaixant. Ara caldria fer un pas més endavant i dilucidar el paper que aquests processos tenen sobre l’espelegènesis.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.