dilluns, 16 de desembre del 2013

El cau del Lliri 4. Cap Norfeu 5

...segueix de l'article d'ahir...

Detalls del concrecionament 

Aragonita
Hem vist com la cartografia geològica situa al cau del Lliri en un sector de calcaries i dolomies marmoritzades. La composició química de la dolomita és carbonat de calci i magnesi [CaMg(CO3)2].
Aquest composant magnèsic de les dolomies afavoreixen el polimorfisme mineral calcita/aragonita, ambdós amb idèntica composició química, però diferent estructura cristal·lina. Sovint l’aragonita s’associà a entorns d’alta pressió i temperatura de la calcita.

En aquesta cavitat trobem, en punts ben localitzats, concrecions i agulles d’aragonit.

Formes globuloses
Una bona part d’aquestes concrecions constitueixen vestigis d’espais negats, de frecuent inundació i/o de forta condensació parietal.

Fracturació
Les mostres de trencament i partició natural de concrecions s’associen en aquesta cavitat amb la tensió que provoca el lliscament del terra argilós sobre el que s’assenten.


La torre de Norfeu
Sortint del cau ens enfilem a dalt de la serra i tot disfrutant d'un excel·lent paisatge li donen una ullada a la torre de Norfeu, i des d'allí tot carenant tornem al coll de Canadell on hem deixat els vehicles.
Aquesta torre de guaita de la qual només en resta la part inferior, on hi havia una cisterna d'aigua coberta amb volta de semiesfera. Va ser construïda el 1599 i formava part de la xarxa de fortificacions que defensaven la costa dels atacs pirates. És de planta circular, atalussada, i originalment mesurava més de 7 metres d'alçada.Està feta amb carreus de bon tamany, irregulars i sense treballar. Va ser destruïda per un llamp a mitjan segle XVIII.
El tècnic del Parc Natural, Gerard Carrion, molt amablement ens recomana que inserim aquesta informació:
- La cavitat es troba inclosa dins la Reserva Natural Integral de Cap Norfeu
- L’accés i el retorn a la cavitat només es podrà fer per l’itinerari  
senyalitzat que passa per la torre de Norfeu.
- Només s’hi podrà accedir amb una autorització expressa de l’òrgan gestor  
del Parc Natural, que caldrà aconseguir prèviament. Més informació:  
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cap-creus

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.