dilluns, 22 de juliol del 2013

Dos nous avencs al Garraf: Pirata i Somera


Us volem presentar dos nous avencs del Massís del Garraf: un de possiblement conegut (però no publicat) i un de desobstruït. El primer l'hem batejat com a Avenc del Pirata, i el segon com a Avenc de la Somera. Tots dos son de modestes dimensions, -5m i poc més.

Avenc del Pirata.


Trobem aquest avenc per damunt de l'Avenc de l'Infern, a la Serra de la Morella. el trobàrem voltant durant una sortida del Grup dels Dijous, i vàrem veure que tenia un spit a la gran llosa que li fa de sostre. Buscàrem informació per tal de averiguar de quin forat es tractava, sense resultat. Podeu veure'l al post del dia 28.03.2011 : http://espeleobloc.blogspot.com.es/2011/03/avenc-de-linfern-la-morella.html .


El passat 19.06.2013 anàrem a fer la topografia i publicar-lo per fi:



Avenc de la Somera.


Aquest avenc el trobàrem en una sortida també amb el Grup dels Dijous, veieu el post del dia 17.12.2012:
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2012/12/avenc-den-pere-begues.html 
Es tracta d'un forat totalment desobstruït, en primer terme manualment i en veure que resultava impossible passar des de la boca mateixa, tornàrem un altre dia amb un martell pneumàtic i aconseguirem així forçar el pas.





Es tracta d'una esquerda que baixa a quasi 5,5m de fondària, molt estreta, no apte per la majoria de nosaltres, i està situat molt a prop de l'avenc Raspós.


I un cop feta la feina bruta, amb resultats modestos, us inserim les fitxes de les dues cavitats:





Fins aviat, salutacions de la banda del Donut!!!

6 comentaris:

  1. Crec que l'avenc de la Somera és en realitat l'avenc Raspós Petit.

    Les úniques dades publicades sobre aquesta cavitat són les del primer volum del "Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf" (1973) d'en J. Borràs. Situa tres cavitats "en el marge d'un petit pla argilenc envoltat de vegetació", tot i que diu a uns 500 m a l'E10S del corral del Bruc (en realitat són 150 m).

    Aquest 3 avencs són: avenc Raspós, avenc Raspós Petit (9 m al N de l'avenc Raspós) i avenc Brut (6 m al NE de l'avenc Raspós).

    Avenc Raspós (ETRS89 408719 - 4572691 - 475), és l'avenc trobat pel "Grup del Dijous".
    Avenc Raspós petit (ETRS89 408719 - 4572705 - 475): És l'avenc de la Somera
    Avenc Brut (ETRS89 408729 - 4572697 - 475): Actualment tapat.

    El fet que es va trobar tapat l'avenc és coherent amb el fet que l'avenc Brut també estigui tapat.

    Les coordenades citades anteriorment són dades meves, i coincideixen amb la situació que m'ha facilitat en Ll. Muntan.

    En el cas de que jo estigués equivocat (tot és possible) quedaria per esbrinar la situació d'aquestes tres cavitats.

    Només em queda felicitar al SES-GER per la tasca que està portant a terme al massís de Garraf. Enhorabona.

    Jordi de Valles

    ResponElimina
  2. Amic Jordi, l'avenc de la Somera és impossible que sigui el Raspós Petit, doncs el vàrem desobstruïr totalment, només era un petit foradet que bufava.

    En quant al del Pirata, tampoc és possible que sigui cap dels que comentes, doncs està allunyat d'aquest grup d'avencs de la capçalera del Fondo del Bruc; el trobem molt proper a l'avenc de l'Infern.

    Salutacions i agraïr-te els teus comentaris, sempre és d'agraïr tota informació en aquesta zona tan caòtica del massís.

    ResponElimina
  3. Perdona Josep, però no m'he explicat prou bé.

    De l'avenc del Pirata no he fet ca comentari. Ja està bé la fitxa.

    El problema està en l'avenc de la Somera:
    - L'avenc Raspós Petit està a 9 m al N de l'avenc Raspós, igual que l'avenc de la Somera !
    - El fet de que estigués tapat no és cap garantia de que sigui inèdit (l'avenc Brut, que està al costat també està tapat).
    - L'avenc de la Somera té -5,3 m de desnivell i l'avenc Raspós Petit té -5 m !!

    Si l'avenc de la Somera no és l'avenc Raspós petit, On est`pa l'avenc Raspós Petit?

    Jordi de Valles

    ResponElimina
  4. Haurem de seguir buscant, tindrà que sortir.....però segur que aquest no l'és, el forat abans de desobstruïr no feia ni un pam, el vàrem obrir primer a mà, i després amb mitjans més expeditius.....

    ResponElimina
  5. És curiós, a l'Avenc de la Somera hi ha més topògrafs que metros té l'avenc, tot un récord.

    ResponElimina
  6. Contestant a en Jordi de Valles, volia aprofitar per posar una mica de llum en aquest desgavell de micro-avencs de la capçalera del Fondo del Bruc.
    En primer lloc, confirmar-te que l'avenc de la Somera és una nova cavitat localitzada pel Grup dels dijous i que ha estat desobstruïda i explorada pels companys del SES del GER.
    L'avenc Brut no és pas el petit forat obturat que comentes, l'avenc en realitat és troba a tres metres més a la dreta mirant-ho des de l'avenc de la Somera, enmig del petit bosquet de Garric. És més que probable que aquest també sigui el desaparegut Avencó del Bruc.
    L'avenc que indiques com avenc Raspós, en realitat és tracta de l'avenc Raspós Petit i pel que fa a l'avenc Raspós, aquest està situat a 8 metres d'aquell, una mica més a la dreta, o a l'Oest, enmig d'un altre bosquet de Garric.
    Tinguis en compte que els incendis que hi han hagut, especialment el de l'any 1982, han canviat força la fisonomia del paisatge del Garraf; on abans hi havia un pla ara hi trobes un bosc i també a l'inrevés, per altra banda l'any 1970 no existia la pista que baixa des de la Morella, per tant no és tenien tantes referències. Això ho comento pel que dius sobre les distàncies entre els avencs, ja que si fem cas al Catàleg, des de la línia elèctrica fins l'avenc Raspós indica que hi han 20 metres, quan en realitat hi ha 53 metres, també indica que l'avenc Raspós està a 500 metres del corral del Bruc, quan en realitat només hi ha 132 metres.
    Per més informació podeu consultar www.espeleoindex.com
    Salutacions
    Kiku

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.