dissabte, 1 de juny del 2013

Expedició Atlas 2012 (1)

 

Aviat farà un any de l'expedició Atlas 2012, i volem presentar-vos un resum de les activitats que es van dur a terme. El Projecte Biospeleologia Atlas va néixer l'any 2001 amb l’intenció de fomentar l'estudi de la fauna subterrània dins de l'àmbit de l'espeleologia. Com calia un projecte atrevit i agosarat, un grup d'antics col·laboradors del Museu de Ciències Naturals de Barcelona vàrem iniciar aquest projecte, centrat en la recerca i l'estudi de la fauna subterrània del Marroc. La del 2012 és la quinzena expedició que s’ha fet.
 
Objectius.
Embrancats en l’estudi del gènere Trechus, (abans denominat Antoinella), continuem la recerca a llocs molt determinats del Marroc, principalment en el massís del Jbel Tazzeka, a pocs kilòmetres de la ciutat de Taza. Es tracta d’assegurar l'origen del Trechus fadriquei i marcar els límits biogeogràfics de les diverses espècies trobades en diferents cavitats de l´Atlas marroquí. 


També és un objectiu prioritari la recerca d´un gènere i una espècie de coleòpters per tal de realitzar l'anàlisi del seu ADN: Subilsia senenti i Trechus idriss, cadascún d’ells amb un hàbitat molt determinat: algunes cavitats d’ Ait Mhammed la primera i el medi subterrani superficial (MSS) del Jbel Anhrremer, a més de 3400 metres d'alçada, el segon. 
Lògicament, es fa una recol·lecció de tot tipus de fauna entomològica tant en l’interior de les cavitats com en l’exterior. 


Zones.
Al 2012, hem seguit un recorregut semblant al del passat 2011:  
  • Jbel Tazekka a Taza, zona càrstica de mitja/alta muntanya, que alberga una infinitat de cavitats i on contínuament es descobreixen noves "primeres":

  •   Jbel Moussa (Ait Schkounda) més modesta però també amb un gran potencial espeleològic:



  • Douar Bernat (Ait Mhammed), prou conegut per les troballes biològiques fetes anys enrere:


  •  Jbel Anhrremer (Tacheddirt), cim de quasi quatre mil metres:


  •  i finalment Taglefth, zona amb cavitats de relativa fondària:


  •  De tornada, varem incidir de nou a Jbel Tazekka.


La recerca.
Després d’un llarg viatge de més de  mil kilòmetres i set o vuit hores de ferry, i arribats al Jbel Tazekka,  vam començar per una cavitat no gaire complicada en època d’estiatge, la Kef Izoura, de poc més de cinquanta metres de fondària. 


Aquesta cavitat es un engolidor que rep aports hídrics per diversos llocs, arribant a quedar ben bé inundada, tal com indiquen les restes de brancam i fullaraca en les parets dels pous.

Embut d'entrada de la Kef Izoura
En aquesta cavitat, i desprès d’una exhaustiva recerca, es van localitzar una interessant sèrie de Trechus, a més d’una bona representació de diversos grups de fauna.
L'endemà, intentem trobar una cavitat anomenada Chebbout, possible localització del Trechus fadriquei, però sense cap resultat: preguntant a la gent de Bab el Arba  i de Merhraoua, ens diuen o entenem que efectivament hi han moltes coves, però aquesta en concret no la coneixen.  Anirem desprès a una cavitat de curt recorregut, la Kef Adman, on trobarem unes restes de Trechus.


amb els nostres guies de l'Adman


una curiosa formació ens dona el seu vist-i-plau


al Marroc també hi han graffitis

...continua en el post de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.