dilluns, 6 de maig del 2013

Cova de l’Orri (1)

En quest article iniciem una petita sèrie dedicada a la cova de l’Orri (Sales de Lierca, la Garrotxa) que ens deixà fascinats en la nostra visita del passat dijous 02.05.2013. En el grup d’aquesta jornada hi participàvem: Dolors B., Jordi P.,José H., Josep P., Pere C., Toni R., Úrsula, i “Víctor”.

L’accés al mas de l’Orri, partint de la carretera de Tortellà a Sales de Lierca (GIV 5236), és una bifurcació a l’esquera, que s’enfila en direcció nord – cap al Bassegoda- , passant per la vora de diferents derivacions, Can Sabater, Can Pedregós...fins que apareix el primer rètol de direcció Monteià-Orri.
Just a la cuneta esquerra trobem el: 
Forat del Fum
UTM ED50 F 31:
X 471637, Y4678703, alt. 613m

Després d’uns 10 quilòmetres de pista arribem al mas de l’Orri. Hi ha una doble porta reixada. 

Accedim a peu per demanar permís per estacionar i alhora informar-nos de quin és el millor itinerari per accedir a la cova. Son gent molt amable, ens autoritzen a deixar els vehicles i fins i tot ens acompanyen a l’inici del camí donant-nos detalls de les bifurcacions que devem seguir.

En una de les derivacions veiem un avenc prop del camí. Com que no tenim cap constància de si ha estat explorat ni coneixem el seu nom el Jordi anota les coordenades i per la tarda tornarà en solitari per avaluar els seu interès. Una "primera"?

Forat de la Suca (nom provisional)
UTM ED50 F 31:
X 472008, Y4681532, alt. 680m
Només baixa uns cinc metres i aprofundeix uns quatre més per una fissura molt estreta.

Però potser no hem estat prou atents a les explicacions la veritat es que el darrer tram el baixem entre tartera i bosc sense un camí gaire clar, però gràcies al GPS amb la bona direcció. En mig del pedregar en Josep aixeca una pedra i vet aquí un forat minúscul d’un pam de diàmetre que es veu baixar un parell de metres...una feina més pels companys del SES?

(les imatges del camí estan fetes de tornada és a dir de la cova al mas) 

Continuen la marxa i arribem, en una mitja hora, a la boca de la cova de l’Orri.

Cova de l’Orri
UTM ED50 F 31:
X 472197, Y4681354, alt. 578m
Inserim el treball sobre aquesta cavitat publicat en el Sota Terra vol.2 (CMB 1935)








Mapa geològic


...segueix en el post de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.