dimecres, 22 de maig del 2013

Coll de Pal (3) Excèntriques a l’Eugassers


...segueix del post d'ahir...

Les cristal·litzacions 
Sens dubte aquestes formacions, que poden passar desapercebudes, mereixerien una anàlisi detallada. Nosaltres ens vam limitar a aproximar-nos fotogràficament, sense disposar d’un equipament específic que ens permetés aconseguir millors resultats.

Normalment les excèntriques és produeixen on les forces de cristal·lització superen la forca de la gravetat. L’aspecte que tenen en el Forat dels Eugassers és monocristal·lí, amb una mena de simetria fractal, aciculars i en “ramillets” i diversos eixos de creixement amb algunes formes de cristal·lització tetragonal i macles aparents de guix, també formes arrodonides i ennegrides o no per filtracions orgàniques i químiques... Per esbrinar el seu origen i composició específica ens hagués calgut arrencar una mostra, i com sempre vam considerar preferible mantenir una certa dosi de misteri que malmetre algun exemplar.

Filó hidrotermal, precipitació en regim negat, etc. renunciem a trobar-hi una explicació, tal vegada algú més entenimentat ens ho aclarirà, i ara per ara, ja en tenim prou en gaudir de la seva contemplació.

Es poden agrupar els afloraments en dues “tipologies”, condicionades per la situació dins la cavitat, parietals o zenitals. Ens plau invitar-vos a desafiar la vostra sensibilitat, paladejant poc a poc, aquestes mostres profundes del treball creatiu de la natura.

Potser no cal dir-ho, però preguem la màxima cura per mantenir aquestes extraordinàries concrecions en el seu estat original,  i permetre que tothom pugui contemplar-les. Gràcies. 

1 comentari:

  1. Gracies a tots aquests entusiastes de espeleo dijous que ens feu rebescobrir les maravelles oblidades de l'espeleologia catalana. Felicitats i que continueu molts anys proposant activitats tan interessant.

    Enric Toda

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.