dijous, 14 de juny de 2012

La sala blava de la Torca de Juanin

Encara recordem la nostra estada l‘any 1980 a Oceño (Asturies) i d’entre les cavitats visitades destacà la Torca de Juanin, amb la seva espectacular sala blava, que era objecte de “pelegrinatge” per companys del grup. Fa uns dies que l’amic José Hidalgo parlant de la coloració dels espeleotemes, comentava que caldria digitalitzar les diapositives que vam fer en aquell moment, o millor encara podríem programar una nova visita.

Es clar que teníem el dubte de quin fora l’estat actual de conservació de la cavitat i especialment de la seva sala blava. Jugaven a favor, que era de visita reservada per espeleòlegs,  una relativa dificultat de localització dins de la cavitat i una respectable gatera d’accés. Però aquests dubtes s’han anat esvaint gràcies al recent reportatge publicat a blog Espeleo50 (http://espeleo50.blogspot.com.es/) i a les fotografies d’en Miguel i AntonioGC de les que en aquest post us presentem una selecció.

També inserim una complerta fitxa obra del Club Viana (2011) que amb la qualitat  habitual ens ofereix un excel·lent guiatge per qui planegi visitar la cavitat.

La sala blava
La presencia de coure dona magnifiques concrecions d’aragonit blau o de calcita blava-verda. El carbonat de coure pur es la malaquita de color verd, o l’azurita de color blau, mentre que l’hidrocarbonat de coure es una forma intermedia entre l’azurita i la malaquita que podem trobar en els espeleotemes colorejats.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.