diumenge, 26 de desembre del 2010

Endins número 33


Confesso que cada cop que apareix un nou exemplar d'Endins, la revista de la Federació Balear d’Espeleologia, m’afanyo a llegir amb atenció tot els seu continguts... i gaudir-los, per això vaig agrair al bon amic Paco Miret que m’informés que ja estava disponible la versió en pdf del darrer exemplar, el número 33.

Endins, editada per la F.B.E., amb el suport de prestigioses institucions, difon els treballs dels estudiosos del medi càrstic de les Balears que donada la constitució calcaria de la major part del seu territori, representa una part molt important del patrimoni natural illenc.


Realment és una excel•lent publicació, amb articles de gran qualitat, tant pel seu fons que denota no tant sols un esforç d'investigació, treball acurat i tantes vegades innovador, com per una forma esplèndida, amb unes cuidades il•lustracions (en las que no puc deixar de mencionar les fantàstiques fotografies subaquàtiques) i a més a més majoritàriament en la nostra llengua, i amb un terminologia ben adaptada. Veritablement un guiatge i un prodigi: 35 anys d’una publicació que mereix l'alt grau de reconeixement per li atorga la comunitat espeleològica i universitària

 
Els articles d’aquest número son els següents: 
  1. Proposta d'una nova classificació Morfogenètica de les cavitats càrstiques de l'Illa de Mallorca
  2. Les coves de la Cinglera del Castell de Santueri(Felanitx, Mallorca): Els material del Fons Colominas del museu d'Arqueologia de Catalunya
  3. Les descobertes subaquàtiques a la Cova des Pas de Vallgornera (Llucmajor, Mallora): Història i descripció dels descobriments, hidrologia, espeleotemes, sediments, paleontologia i fauna
  4. Morfologies de corrosió a la part submergida de la Cova des Pas de Vallgornera. Sector Antic, Sector de Gregal i Sector de les Grans Sales. (Llucmajor, Mallorca)
  5. Datos preliminares sobre la mineralogía de los precipitados asociados a los respiraderos y toberas existentes en la Cova des Pas de Vallgornera. (Mallorca)
  6. Les cavitats de la Serra de Burguesa. Zona 9: Son Boronat - L'Hostalet(2a part) (Calvià, Mallorca)
  7. Presencia de murciélago Ratonero Pardo Myotis emarginatus en Mallorca
  8. Noves aportacions al coneixement de la Cabrera prehistòtica (Illes Balears)
  9. Recull de les cavitats de major recorregut i major fondària de les Balears  
Us recomano vivament que visiteu aquesta pàgina de la FBE on podreu trobar els pdf’s que tan amablement posen a la nostra disposició, i també comprar els exemplars "en paper" que us puguin interessar.


Per facilitar-vos un tast d’aquesta lectura. tot seguit trobareu en aquestes pàgines en versió scribd el primer i el darrer article d’aquesta iinteressant revista.




 

 

 Gràcies per la vostra feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.