diumenge, 21 de novembre del 2010

VI Trobada d'Estudiosos del Garraf i d'Olèrdola

El passat dijous dia 18 de Novembre de 2010 va tenir lloc al Museu de Gavà la VI Trobada d'Estudiosos del Garraf i Olèrdola, que va comptar amb la participació d'alguns dels companys amb els que habitualment sortim el "Grup del Dijous".

Des del punt de vista merament espeleològic, la sessió va ser força interessant. Tot seguit us en fem cinc cèntims.


Estudi hidroatmosfèric: el massís del Garraf, exemple d'embornal de CO2.

En Raúl Cano, membre de l'UME de Gavà, va presentar un treball sobre un tema que darrerament ha generat moltes converses en el mòn de l'espeleologia, el diòxid de carboni. Com a conclusions dels monitoratges de composició de l'aire i paràmetres atmosfèrics fets a l'avenc del Llamp i al sistema de  la Falconera, l'aport de CO2  arriba a les cavitats des del nivell freàtic, i no des de l'exterior, i també té fluctuacions en relació a la pressió atmosfèrica.

En Raúl Cano durant l'exposició.


Operació nivell freàtic a l'avenc de l'Esquerrà.

Els germans Alejandro i Santiago Serrano, i en Ferran Sánchez, del SES del GER, van explicar el seu treball d'ampliació i exploració en busca del nivell freàtic a l'avenc de l'Esquerrà, on ja han superat els 300mts de fondària.


En un article anterior podeu veure la informació relativa al desenvolupament del treball que els amics "Dalton" han dut a terme fins ara, i des d'ací els animem en la seva important tasca.

 

Variabilitat genètica i filogeografia del complex de Troglocharinus Ferreri.

Els nostres amics i companys Valeria i Jordi Comas es van encarregar de la presentació en societat del nostre vell conegut troglocharinus, a qui tantes "caceres" i articles s'han dedicat. 

El treball presentat està centrat en l'estudi genètic de les diferents espècies del génere. Hem de dir que aquest treball va endur-se un premi a la passada Conferència Internacional de Biologia Subterrània celebrat a Eslovenia, a la que vàrem dedicar un post anterior.

La Valeria i en Jordi "gaudint del rigoròs directe"...

L'Ajuntament de Gavà ha editat una guia de biodiversitat del municipi, on apareix el troglocharinus dins l'apartat d"espècies especialment vulnerables" . Esperem que iniciatives com aquesta ajudin en el futur a preservar i conservar les nostres cavitats de les activitats humanes agressives(pedreres, contaminació...)




 Els ratpenats de l'avenc de l'Esquerrà i els seus moviments estacionals. 

En Marc López, de  la Facultat de Biologia de la UB, va fer l'exposició del treball sobre els quiròpters que troben refugi a l'avenc de l'Esquerrà, els ratpenats de ferradura i els ratpenats de peus grossos.

Ens ensenyà els estudis fets sobre els desplaçaments que aquests mamífers fan, arribant a llocs com Sant Llorenç del Munt i el Montsec (Lleida), i també com la temperatura ambiental afecta les seves migracions i hivernació.

En Marc López durant la seva xerrada.


Aproximació a la biogeografia de les crassulàcies a les muntanyes de Garraf.

Tot i que aquesta xerrada no va ser de temàtica espeleològica, creiem convenient fer-li una menció, en ser el ponent un dels companys de les sortides dels dijous, l'amic Miquel Nebot, membre de la Secció Villalta d'arqueologia i paleontologia de la FCE.

La seva explicació versà sobre la localització de les tres espècies que s'han localitzat al Garraf, algunes d'elles en el decurs de sortides espeleològiques.

L'amic Miquel "compartint coneixements".

A continuació inserim el programa complet de la trobada:

 

Des d'aquestes línies felicitar a la Diputació de Barcelona i al Museu de Gava per l'esforç dedicat a l'organització d'aquesta trobada, i a tots els participants per compartir i explicar els seus treballs.

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.