A Catalunya hi ha 7 conjunts declarats patrimoni mundial pel l’UNESCO, d’entre els que hi ha tres grans localitzacións d’art rupestre.
En reconeixer l’excepcionalitat d’aquests elements del patrimoni català, els considera de gran valor per a la humanitat, com a obres mestres del geni creatiu humà.
1.- Abrics d’ermites de la Serra de la Pietat (Ulldecona, Montsià)Es tracta d’un conjunt de 10 abrics situats a la Serra del Godall, molt a prop de l’ermita de la Pietat. És el conjunt més important de pintures rupestres d’estil llevantí a Catalunya i daten del Neolític. Les pintures van ser descobertes l’any 1975 per membres de l’Equip Infantil d’Espeleologia del Centre Cultural Recreatiu.
2.- Roca dels Moros (el Cogul, les Garrigues)Les pintures, localitzades en una balma molt propera a El Cogul, van ser descobertes l’any 1908 per Ramon Huguet, el capellà del poble. La seva troballa va tenir molt ressò i aviat es va convertir en un dels jaciments rupestres més importants de la Península Ibèrica.
3.- Cova dels Vilasos o dels Vilars (Os de Balaguer, la Noguera)
La Cova dels Vilasos és, en realitat, una balma de proporcions mitjanes: 11,60 m d'amplada, una profunditat de 8 m i una altura aproximada d'uns 3,5 m. Totes les referències donen com a descobridor d'aquest conjunt un veí d'Os de Balaguer, el Sr. Josep M. Borràs i Viu.
Durant l'any 1986 les pintures foren objecte d'una documentació exhaustiva, dins el "Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya" portat a terme pel Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des de la població és visible la boca de la cavitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.