dijous, 2 de setembre del 2010

L’esquelet de la cova submarina de Chan Hol


Les restes d'un dels esquelets humans més antics trobats mai al continent americà, pertanyent a un jove que va viure durant l'Era de Gel fa més de 10.000 anys, han estat extrets d'una cova submarina situada a la península de Yucatán, al est de Mèxic.

El jove Chan Hol, com ha estat batejat amb el nom de la cova submarina en què es trobava (petit forat en Maya), va ser localitzat fa més de tres anys per uns bussejadors alemanys i és el quart exemplar trobat a Amèrica d'un dels més remots predecessors de l'home, va apuntar el INAH en un comunicat recent.


Situat a una profunditat de 8,3 metres dins d’una xarxa de galeries inundades"l'esquelet de Chan Hol va ser recollit en un 60 per cent de la seva totalitat, amb ossos representatius de les quatre extremitats, vèrtebres, costelles i crani, així com diversos dents",. Normalment, de les restes arqueològiques de tanta antiguitat només es pot recuperar entre un 20 o 30 per cent, de manera que els experts encarregats d'estudiar l'esquelet han expressat la seva satisfacció.

Els antropòlegs físics de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) que el van analitzar en superfície pensen que el cos va ser diposit a la cova durant una cerimònia funerària realitzada al final del Plistocè, quan el nivell del mar era 150 metres inferior i la cova no estava inundada.

El primer dictamen, practicat pels antropòlegs Alexandre Terrasses i Martha Benavente, de l'Institut d'Investigacions Antropològiques de la UNAM, indica que es tracta d'un adult jove possiblement de sexe masculí. La posició en què es troba, cames flexionades a l'esquerra i braços estesos a banda i banda del cos, suposen una de les "novetats més interessants per estudiar", ja que fins aquell moment no s'havia trobat un esquelet en posició semblant, van assenyalar les investigadores.

Segons Arturo González, especialista en paleobiologia del INAH, el descobriment enforteix la hipòtesi que el continent americà es va poblar a partir de diverses migracions al final de l'Edat de Gel. I és que a la mateixa zona de coves submarines de l'estat mexicà de Quintana Roo s'havien trobat des de 2002 tres esquelets del mateix període.

"Els ossos recollits en aquestes coves pertanyen a individus de grups preclovis i s'emmarquen dins de les escasses restes humans del Plistocè terminal americà, les característiques físiques s'assemblen a la gent del centre i sud d'Àsia, el que suggereix diverses migracions cap al continent "

Una recent teoria presentada pels arqueolegs Dennis Stanford i Bruce Bradley suposa que la emigració humana podia procedir d’Europa donades les sorprenents similituds entre la cultura Clovis d’América del Nord i la cultura dels Solutréens de fa 19.000 anys.

Aquí us deixo dos vídeos, el primer sobre la troballa arqueológica i el segon filmat amb só natural en mostra les caracteristiques de la cavitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.