dilluns, 12 de juliol del 2010

Cova del Tabaco

La cova del Tabac o cova del Tabaco, topònim d’etimologia confusa, ha estat l’objecte de la nostra sortida del dijous 08.07,10, l’equip era format per l’Enric, el Jaume, el Josep, el Ricard, el “Víctor” i el “Visu” (GEB, GIE, SIE).


L’itinerari d’accés ben senyalitzat i exageradament equipat en alguns punts, l’hem suat sota un sol implacable que ha donat lectures fins els 44º, que contrastaven amb l’excel•lent temperatura de l’interior de la cavitat.

En aquest post us presentem una selecció de les fotos realitzades, que esperem que us inciten a visitar-la si encara no ho heu fet.







Situada a la Serra del Mont-roig, en el terme de Camarasa, espeleològicament és una cavitat notable pels seus volums tot i que el seu recorregut no arriba al 200 m. El seu origen s’atribueix a un curtcircuit del Noguera Pallaresa quan circulava uns 300 m més amunt del seu llit actual. Penetrant per la cova del Pas del Sastre, (avui separada de la del Tabac per un important tap de sediments), les agüés sortien novament a l’exterior per la cova del Tabac.



Les troballes paleontològiques i especialment les pintures rupestres que han merescut ser incloses com una localització del Patrimoni Cultural de la Humanitat, es troben en un estat d’abandonament lamentable.

De fet son llegibles els “grafitis” que massacren les pintures prehistòriques per vergonya dels seus autors.




Les morfologies paragenetiques d’aquesta gran galeria, és veuen recolzades per l’ingent quantitat de sediments, en bona part posats al descobert per les excavacions arqueològiques.














Adjuntem l’estudi monografic publicat per en J. Ullastre en el núm.3 de Geo i Bio Karst (1965).




En una nota anterior de l’Espeleobloc trobareu mes informació sobre l’art parietal de la cavitat.

Veieu també la nota publicada en bibliografia espeleologica sobre les cavitats del Mont-roig.

1 comentari:

  1. K es veritat k a la Cova del tabac Ya un forat On entres un per un i Vas a parar amb un altra galeria? Yo vaig anar pero no portavem gaire llum i no podiem observar els forats.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.