Les primeres notícies sobre la Cova del Tabac les donà Zamora el s. XVIII.
Posteriorment, l'any 1880 Pleyan de Porta fa referència al fet que va ser habitada per l'home prehistòric.
L'any 1894 L. Marià Vidal hi realitzà excavacions, de les quals en sortiren algunes restes materials. Aquestes dades foren recollides posteriorment per Ceferí Rocafort i estudiades i publicades per J. Serra i Ràfols.
Més tard, el Centre Excursionista de Balaguer i, sobretot, J. Maluquer de Motes estudiaren científicament els materials. A aquests estudis s'han d'afegir també els realitzats per J. de la Vega.
Fou però L. Díez-Coronel qui va descobrir les pintures de la Cova del Tabac, les va estudiar i cinc anys després del seu descobriment les va presentar al XVII Congreso Nacional de Arqueología.
Les pintures de la Cova del Tabac s'inscriuen dins dins l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, que ha merescut ser declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO l'any 1998.
La declaració afecta 757 jaciments arqueològics amb pintures rupestres de sis comunitats autònomes: Catalunya (50 conjunts), Andalusia, Múrcia, Aragó, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana.
A la Cova del Tabac s'han individualitzat 12 figures que corresponen a antropomorfs, esteliformes, quadrúpedes, rectangles radiats, traços i restes de pigment, d'estil esquemàtic, tècnica de traç simple i color ataronjat-vermellós i vermell
Conjunt del plafó de pinturesAquests llocs d'art rupestre de la fi de la prehistòria, constitueixen un conjunt d'una categoria excepcional que descriuen la forma de vida, a una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i la seva temàtica.
Localitzada a uns 5 Km de la vila de Camarasa, a la dreta del Segre i a 300 m sobre el nivell del riu, en un extrem de la Serra de Montroig.
Protecció legal Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN).
Ley 6/85, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español.
Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català.
Altres: Patrimoni Mundial. UNESCO, desembre 1998.
Núm. Registre Bic: R-I-55-0312
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.