divendres, 12 de juny del 2009

La sonda U-GPS

L’Institut Suis d’Espeleologia i Carstologia ISSKA fa anys que està desenvolupant un sistema de transmissió exterior / interior de precisió que permet un posicionament de qualitat cartogràfica suficient.

En la Torca da Boa Vista amb el model de sonda U-GPS 1 precisaven a traves de 60 m de roca entre el receptor exterior i l’emissor interior desplaçaments menors d’un metre.

En aquella ocasió els treballs tenien com a finalitat el permetre excavar una entrada artificial en aquesta cavitat que superant els 100 quilometres de recorregut és la més gran de l’hemisferi sud.

Inicialment el sistema possibilitava localitzar un punt entre 8 i 200 m de gruix de roca i on l’emissor subterrani calia posicionar-lo horitzontalment.

Els darrers desenvolupaments permetran augmentar la distància i el que és més important, l’emissor (en la cavitat) podrà ser transportat en una motxilla a l’esquena de l’espeleòleg en moviment i transmetre la seva posició cada cinc segons.

Aquesta revolució en la cartografia subterrània automàtica s’està experimentant ja amb el primer prototip de nova generació.

Incloc en aquest post un vídeo de l’emissió televisiva Einstein en el que es veu en funcionament el primitiu model de la sonda a la cova grega de Diros.

La locució alemanya, amb fons francés representa una dificultat evident, però l’excel·lent qualitat de la filmació, d’uns 9 minuts de durada, paga la pena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.