diumenge, 10 d’agost del 2008

Explotació hidroelèctrica a la Verna

Situada dins el cèlebre sistema de la Pierre Saint Martin, el riu que circula per la Sala de la Verna als -700m de fondària, fou objecte d'un primer projecte d'explotació hidroelèctrica per la EDF que va abandonar el 1960 al constatar un cabal inferior al previst i d'una notable irregularitat.

Però aquell projecte hi va deixar una empremta ben real i extremadament útil: al llarg de quatre anys de treballs va excavar un túnel d'accés a la sala.

Aquest nova entrada ha estat molt utilitzada pels espeleòlegs en permetre un accés fàcil a aquest sector del sistema i possibilitant, els estudis de la galeria Azanzadi (penjada 100 m sobre el terra de la sala), les exploracions de les parts finals i, inaugurà unes molt populars travessades des de les entrades superiors.

Després de construir un embassament apropiat, a la galeria prèvia a la sala de 240x194m el passat 2.04.08 la Société Hydro Electrique du Midi (Shem), filial del Grup Suez inaugurà l'explotació hidroelèctrica, produint una energia 100% renovable, dins d'una vocació de l'empresa de disposar d'un 18% de la seva capacitat de producció d'energies netes.

Amb una potencia instalada de 4 MW capta l'aigua del riu subterrani de la Pedra que hi circula una mitjana de 6 mesos a l'any.

Aprofito el post per presentar-vos algunes imatges d'aquesta espectacular sala que és situa en un lloc destacat entres les més grans del món.

A la revista Pyrenaica núm 193 , 4rt trimestre de 1998, editada per la Euskal Mendizale Federakundea, és publica un interessant article de caire històric d'en Josu Mirena Granja, que agraïnt la seva autorització, ens complau reproduïr integrament.


1 comentari:

  1. Només una puntualització, i es que l'embassament no s'ha fet a la sala la Verna, si no que està abans de la cascada, en el sector que enllaça la sala La Verna amb la sala Chevalier.
    kiku

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.