diumenge, 15 d’octubre del 2017

Gouffre du Lion -1.110m. Creta / Grècia.


Gouffre du Lion (Loc21) "Trypa Tou Liontariou".
Massís de Lefka Ori (muntanyes blanques). Creta, Grècia.

Des de 1990 el grup espeleo Catamaran ha estat explorant una zona d'aquest massís on el 1998 van arribar als -1.208m al Gorgothakas., la cavitat més profunda de Grècia.

Una important tasca de desobstrucció a un forat bufador, el Loc 21 (posteriorment anomenat avenc del Lleó) des de l'entrada fins la profunditat de - 300 m. permeté arribar a un col·lector a la cota de -480 m el 2007. La primera part de la cavitat fins a 450 m, és de dimensions modestes amb nombrosos passatges, meandres i sortides de pous estrets. La roca és particularment "enganxosa" i el trajecte amb sac és bastant tècnic i selectiu.

Arribats al col·lector, l'ambient es fa molt més agradable, una vasta galeria activa, intercalada amb poutes seguits d'uns passos fòssils, ens porta ràpidament a -570 m a la capçalera d'un bonic pou de 70 m. 

A sota, l'aigua discorre per un estret meandre, la continuació gairebé en sec condueix a un altre pou de 80m, i el següent P30 ens retorna a l'actiu. A partir dels - 800 m la galeria és un gran canó de 5 a 10 m d'ample i el perfil es fa totalment vertical; l'aigua cau de cascada en cascada sense interrupcions i no permeten deixar la corda fins el sifó a - 1110 m de profunditat i encara uns 530 m per sobre del nivell del mar. 









1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.