dilluns, 18 de setembre del 2017

Travessa Narizon - Palomas. Castro Urdiales.


Hem d’anar a 3 km. de Castro Urdiales, en el Poligon Industrial El Vallegón del poble de Sámano.


Aquí trobem aquesta divertida, distreta i molt maca travessa, totalment instal·lada en fixe.
Portem una cordeta de 15 mts. per algun petit ressalt i la corda de 40 per deixar preparada la sortida per el pou de Palomas, i sobretot genolleres.

Deixem el cotxe al final del polígon a prop d’un pont que passa la riera, i just a 5 minuts prop d’un bosc d’eucaliptus arribem a PALOMAS, on hem de baixar el pou ja que hi ha quatre reinstal·lacions.

Tornem al cotxe i  abans del pont seguim el camí per el costat de la riera uns 100 mts. i comencem a pujar. En 15 minuts arribem a la roca nomenada Narizón i la boca de la cova està molt a prop.


Es una petita i rodona boca d’un metre de diàmetre que s’obre en una entradeta rocosa a uns 30 mts. de la roca de Narizón.

Entrem a una saleta i enseguida comença la diversitat de formacions que anirem trobant al llarg del recorregut. Baixem una corda de 10 mts. un pas estret i per una estreta galeria i entrem a la Sala de Los Arañazos, trobem un passamà per salvar un desfondat i fem un gir a l’esquerra.


Hi ha una zona caòtica de blocs i veiem en un lateral un nº 1 envoltat per un cercle, i que ens comunica amb La Galeria de la Esperanza.

L’hem de travessar ajupits ja que el sostre no aixeca mes d’un metre, amb continues formacions a totes bandes. Hi ha un sostre realment insòlit amb unes formacions penjat i una mes especial encara, que sembla un adoqui enganxat al sostre.

Els passos son exigents i al final de la galeria, al terra, apareix una fissura amb la instal·lació del pou de 35, en varis fraccionaments, i estret al final que  ens deixarà a la Galeria del Cementerio Macarrónico.
  
 Aquí la galeria  se’ns presenta a ma dreta o esquerra però per seguir amb la travessa, anem a ma dreta, direcció oest per trobar el Pozo de la Unión amb Palomas. Després de força estona, per fi podem anar drets.


Però ben aviat, trobem uns dels passos potser mes complicats, El Macho Cabrio. Es una gatera, amb pendent i recargolada, no gaire evident en un primer moment, però veiem lo llis que està ja que es per on ha de passar tothom. Enseguida trobem el pou de 6 mts. que es la unió exacte amb Palomas.

Aquí comuniquem amb la galeria del Oso sudoroso, on hi ha un ressalt per el que ens va molt be assegurar-nos amb la cordeta de 15 que hem portat, ja que es una mica exposat i després d’una rampa tobogan, arribem al riu de Palomas.
Tot i ser a primers d’agost hi ha força cabdal degut a que ja fa dies que va plovent i la remor de l’aigua ja ens acompanya fins a la sortida.
Hem de superar passos laterals on el riu sifona i en un revolt hem de remuntar per uns caos de blocs per tal de trobar el pou de Palomas i que des de sota es una visió molt maca amb les seves tres boques i la llum del dia que hi entra, i la nostra corda instal·lada. El terra del pou es amb forma de rampa i les pluges d’aquests dies han fet que tot el terra estigui ple fins el cap d’amunt de fang.

Fem la travessa en 3h. 40’, i si sumem el temps d’aproximació i la instal·lació de Palomas, son gairebé les 5 hores que ens indiquen les ressenyes.

Recorregut molt i molt recomanable per a qui no l’incomodin els passos estrets i estigui disposat a anar de genolls i arrossegats força estona.
  
Text: Montse Roca
Fotos: Juli Serrano

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.