dimarts, 19 de setembre del 2017

Cuevas del Covacho. Iseca Nueva.


Al Valle de Liendo hi ha el barri de Iseca Nueva.
Aquesta cova te un riu actiu en tot el recorregut i les aigües son captades per l’ús del poble, per tant, abans d’entrar anem a l’ajuntament, i el batlle en persona ens rep per donar-nos el permís, amb la condició de que anem amb cura de trepitjar el menys possible l’aigua, cosa que intentem complir al llarg de tot el recorregut.
Deixem el cotxe al mateix peu de la carretera, just al costat de la caseta de captació i on hi ha la surgència, però l’entrada es uns metres abans, on hi ha un altra boca, també vallada, però que es “seca”.
La sorpresa es des de la mateixa entrada. El terra es cobert de una sorra fina, però tot el sostre es ple d’una profusió de formacions. Poc desprès trobem la boca per on surt el riu i que ja no deixarem en cap moment.

Anem per els costats del riu uns 300 mts. fins a trobar una “placeta”, amb un desviament a ma dreta i altre a esquerra. Just en aquesta cruïlla hi ha un petit llac on trobem un peixet, que pensem ha anat remuntant fins arribar aquí.
 Primer anem per la branca dreta, nomenada Galeria de la Anguila, que es mes curta i estreta, avancem pràcticament en línia recta, mentre el riu va fent meandres al nostre voltant. Al llarg de a galeria anem trobant varietats de formacions i zones de macarrons mes recents fins que arribem a un colmatament de fang i tornem enrere.
 
Altre cop a la placeta, anem a ma esquerra, on la galeria es mes ample i amb mes cabdal d’aigua. Anem seguin el camí intentant no trepitjar el llit del riu, i poc mes endavant en un revolt on el terra està mes sec i s’eleva una mica, trobem curioses formacions i que pensem que per efecte de l’argila i l’aigua ha anat deixant unes formes de platerets superposats.


Algunes estalagmites estan tombades, per el descalçament que ha provocat el riu en moments de crescuda. Altres zones tenen el terra totalment calcificat i d’altres son plenes de fang i còdols.

Gairebé al final del recorregut trobem un llac prou ple com per tindre que entrar completament al riu, motiu per el que desistim de continuar, ja que a més estem pràcticament al final de la galeria.

Hem fet aproximadament 1.200 mts. i moltes fotos que confirmen que la cova ens ha sorprès molt gratament.

Participants: Joaquina Bote, Enrique Rodriguez, Juli Serrano i Montse Roca

Text: Montse Roca
Fotos: Juli Serrano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.