dimecres, 3 de maig del 2017

Hölloch, un laberint subterrani de 200 km a Suïssa.

Amb dades del 2016 la ben coneguda cova de Hölloch mesura 200.421m. i 938 m. de desnivell, situant-se el desè lloc de les coves de major longitud.

El 1875 un paisà local trepitjà els primer metres, Les exploracions realitzades a continuació ràpidament arribaren als 6km. i des d'aquell moment ha estat la cavitat de major longitud de Suïssa.

El 1905 el pioner E.A. Martel reconeixerà la importància de la Hölloch.

Any darrera any les exploracions és succeeixen i va augmentant el recorregut topografiat d'aquest laberíntic sistema, que nomès una zona d'ensorrament el separa d'un altre gegant subterrani.
Gràcies a la seva extensió i al seu funcionament encara actiu, la cavitat és objecte de nombroses investigacions científiques en les que destacà Paul Egli, i Alfred Bögli.

Es poden identificar tres nivells perfectament individualitzats. Les galeries més baixes actualment en fase d'excavació freàtica. Una zona intermedia regularment inundada en aigües altes. En el nivell superior trobem galeries fòssils i galeries actives.

El punt més profund es troba a -88m en la superfície d'un sifó, En època de grans crescudes l'aigua remunta 90m actuant la boca com a surgència. A 5km de l'entrada en la part oriental de la xarxa s'han enregistrat crescudes de 180m.

Vam "gaudir" d'un recorregut "turístic" sense gaire condicionament dels dos kilòmetres inicials, apte per a tothom...amb il·luminació individual i amb una guia d'exclusiva llengua germànica. Posteriorment acceptant una invitació pel professor Bögli vam tenir l'ocasió de participar en una campanya de transport per avituallar un camp subterrani de llarga durada l'estiu del 1970.

Ara s'han multiplicat els itineraris d'aventura per a tots el gustos i dificultats.

A continuació us presento dos vídeos, el primer per una primera aproximació. de prop de cinc minuts de durada.


El segon per qui s'atreveix-hi, és una versió en alemany, d'una sèrie televisiva "Expedition Hölloch" del 2014 de 7 hores de durada!! probablement també constitueix un altre rècord de "longitud"



Enllaços anteriors en l'Espeleobloc: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.