dimarts, 18 d’abril del 2017

Espluga de les Caixes de Fenollet (1) Serra de Sant Joan 8.


Antecedents
L'amic Jordi Francés i companys escaladors, fan una excepcional tasca de revisió dels nombrosos forats penjats en els relleus acinglerats de la Serra de Sant Joan. Majoritàriament les cavitats reconegudes son de petites dimensions, constituint restes testimonials d'antigues excavacions naturals de major extensió.

El cas del que denominem Espluga de les Caixes de Fenollet, és realment singular: una cavitat penjada d'accés complicat, "descoberta" i explorada gràcies a les habilitats d'escalada dels seus descobridors...i singularment interessant per les troballes que van fer al seu interior.

La "primera" exploració fou el 19.09.2016 per en Jordi Francés i Marcel Lavaquiol, des del primer moment, conscients de la importància de la seva descoberta, van considerar adequat compartir l'exploració i fou per intermedi d'en Benjamí que vam fer la visita un grup d'Espeleodijous el 15.12.2016, en total vam participar en la sortida:Dolors Boter, Manolo Cano, Pere Cantons, Jordi Francés, Benjami Grañena, José Hidalgo, Jaume Julià, Jordi Perera, Toni Robert i "Víctor".

Vam acordar no publicar aquesta nota fins que donessin per finalitzades unes desobstruccions que tenien pendents. Finalitzada l'exploració s'han retirat les cordes d'accés, per tal de salvaguardar el lloc tot mantenint-lo en les condicions originals, i preservant el seu possible interès patrimonial històric/arqueològic.

Ara cal que els corresponents especialistes territorials decideixin una possible visita dels seus tècnics per tal de valorar la conveniència del seu estudi i si calgués, habilitar les mesures adients de protecció.

Situació i accés
La cavitat s'enclava dins del terme municipal de Coll de Nargó, en els espadats de la Serra de Sant Joan, a la vertical del llogaret de Fenollet. Nosaltres vam accedir-hi des de la part superior de la serra, fent la mateixa aproximació que ens va conduir a la propera Espluga de Fenollet.
http://espeleobloc.blogspot.com/2017/01/espluga-de-fenollet-1-serra-de-sant-joan.html

L'inici del descens en el fort pendent que condueix a la part superior del cingle és situà a les coordenades (UTM 31N ETRS89) 357566, 4674157 on instal·larem la capçalera de la corda de descens.
Baixem per la paret, uns 60 metres, amb alguns petits repeus i cinc reinstal·lacions fins una vira que després d'un flanqueig remuntant ens condueix a la boca actual de la cavitat a les coordenades 357573, 4674133.

La cavitat
Seguint una fractura S-N un gran abaumat de més de 15m d'alçada resulta visible de de la llunyania a mitja paret.
Després d'aquesta portalada majestuosa, segueix una zona vestibular de 2 metres d'ample per 7m d'alçada segueix en la mateixa direcció una galeria de 8 m de longitud en la que penetrem ajupits fins el seu final en forma gairebé circular i tancada per sediments.

Retornem al vestíbul i cal remuntar tot escalant (5 + 2m) inicialment en artificial, en la nostra visita en corda fixa, fins al sostre on s'obre la galeria de continuació. En la paret frontal son patents els reompliments sedimentaris calcificats que presenten unes plataformes penetrables de poca longitud.
Des d'amunt de l'escalada parteix un conducte que redueix la secció fins obligar-nos a avançar a "quatre grapes" durant 12 metres, la direcció aquí ha fet un gir notable i avança amb un cert paral·lelisme a la direcció del cingle. Superem un pas estret i penetren en conducte ample on ens podem incorporar i que finalitza 12 metres mes endavant, és la galeria de les Caixes, que veurem amb detall en el proper apunt.
Podem prosseguir novament amb una escalada de 8m, sorprenentment trobem un tronc travessat prop de la capçalera.
Des del seu sostre en direcció W és desenvolupa una cornisa que prossegueix la xemeneia suficientment estreta per que per continuar calgui una important desobstrucció.

En direcció E un conducte sinuós i descendent d'uns 20m de longitud davalla des dels +16m al +8m on es convenient baixar amb corda; finalitza on un tap sedimentari bloqueja la galeria en una cota coincident a la prolongació de la galeria de les Caixes.
....segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.