dijous, 13 d’abril del 2017

Escuain. Campanya estiu 1973 (1 de 2)

(1971, La Bufona C20, primera exploració). T. Sánchez, J. Mension, F. Pañella, Canela, Alfambra, A. Serra. Fot. Miquel Mateu

Fa poques setmanes que vam rebre la grata sorpresa de que en Miquel Mateu ens va dur al Grup unes diapositives sobre les primeres exploracions a Escuain que fins ara han restat inèdites.
Miquel Mateu a la surgència Bibers d'o Campillon, (B1), Fot. R. Canela
En Miquel Mateu va ingresar al GEB durant les exploracions al Solencio de Bastaras a la Sierra de Guara, als anys final de la dècada dels 60. Així que va participar a les primeres exploracions al massís d'Escuain dels anys 1968 i 1969 quan es combinaven les exploracions al Solencio i a Escuain. (Fot. Mateu)
(1970, Escuain) Jordi Pujol, Ferran Navarro, ?, R. Canela, Mª Rosa Vinyes, Miquel Muñoz, Manel Broch, Joan Guiral, Miquel Mateu, Antón S. Santamaría

L'any 1970 ja es va montar el primer campament d'estiu als plans superiors de la zona C. (Fot. Mateu)
(1971) Arribada al poble d'Escuain. (Fot. M. Mateu)
(1971) Josep Mension, Joan Giral, Francesc Pañella, Diego Ferrer, Agustí Mulero, Manel Broch, Ferran Navarro, Antoni Serra, Anton S. Santamaría, Eduard Canales, Francesc Alfambra, Jordi Corominas, Ramon Canela, Antonio Gómez i Tomás Sánchez.

En Mension, Diego Ferrer, Francesc Alfambra i Francesc Pañella, aleshores amb unes edats compreses entre els quinze i disset anys, foren els principals continuadors de les exploracions a Escuain.
(1971) Pujant al campament amb el pastor José del caserío de Bies del terme de Puertolas. 
(1971) Fot. Canela
Aquest any el campament s'establí en les esplugues d'a Faixeta i o Fobon, amb l'objectiu principal de proseguir les exploracions al C9, però vet aquí que a algú se li va ocórrer d'anar a mirar la paret balmada del davant del campament. Quan va posar el cap al forat li va sortir el barret de palla volant! Acabava de descobrir La Bufona! 
(1972) Jordi Corominas, Domènec Pañella, Ramon Canela, Francesc Pañella, Tomás Sánchez, Miquel Mateu, Antoni Serra, Pere Sanahuja, Josep Mension i Francesc Alfambra.

En aquesta campanya d'estiu es va pasar d'explorar al C9 i anar a La Bufona C20. Doncs, tot semblaven avantatges, La Bufona hi era al costat mateix del campament, no s'havien trobat meandres estrets, baixava molt més vertical...
En Canela donant de menjar a les cotxes fumades, en castellà: colirrojos tizones (Phoernicurus ochruros). Els altres habitants de la balma, els lirons, també es trobaven contents amb la nostra companyia, que encara que no foren gaire simpàtics amb nosaltres, doncs no ens deixaven ni veure'ls, a més ens rossegaven totes les coses que podien, tot s'ha de dir que, a la nit ens feien un concert de xiscles. Nosaltres també els obsequiaven amb una audició de Ràdio Andorra. Emisora Pirenaica de les Valls d'Andorra, que era l'única que podien sintonitzar amb la ràdio de transistors a piles.   
(1972) Entrada a La Bufona (Fot. Mateu)
(1972) Fot. Mateu
 (1972) Fot. Mateu
(1972) Fot. Mateu
(F. Pañella, T.Sánchez, F. Alfambra, D. Pañella, A. Serra. Fot. R. Canela). Podeu comprobar el tipus de material personal que s'utilitzava a l'època, doncs és el que podien adquirir al mercat. Així vam haver d'aptar d'altres materials per poder assolir exploracions més llargues al tractar de poder superar les condicions de contacte amb l'aigua i el fred en general.

En Francesc Alfambra (1973) publica al Cavernas núm. 18, "Dos años de campañas en Escuain" que ha continuació reproduïm, 
Demà continuarem afegint les fotos d'en Miquel Mateu de l'exploració de La Bufona al mes d'agost de 1973

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.