dimecres, 11 de gener del 2017

Espluga de Fenollet (2). Serra de Sant Joan.

...segueix de l'apunt d'ahir...

La cavitat
Essencialment la cavitat consta d'una saleta de 13 metres de longitud per vuit d'ample i una alçada de 6 metres; mes una galeria de 15 metres que remunta en direcció SE.

Accedim per una boca arrodonida que ha estat retocada artificialment. Hi conflueixen al recinte principal una segona boca al sud que resta penjada al cingle de la serra i un orifici zenital igualment penjat. La galeria lateral també finalitza en un xemeneia de 9m que desemboca a l'exterior en un altre punt de cingle. 

Totalitzen en conjunt quatre boques de les que tant sols una és practicable caminant. El recorregut topografiat és de 49m i el desnivell de +13m.

Boques
Accés a peu actual
Accés Sud (penjat)


Accés per la Xemeneia-pou del SE
Exterior per on desemboca l'orifici zenital
Boca penjada de l'accés SE
L'interior

Les funcions d'estable/amagatall
Son diversos els elements que indiquen que la cavitat ha estat utilitzada per estacar bestiar be sigui com aixopluc o permanència/amagatall difícilment localitzable des de l'exterior.
Bidons per recollir aigusa
Frontissa per una porta de tancament avui desapereguda
Argolles per estacar el bestiar

L'evidencia d'aquesta utilització com estable temporal ens va ésser confirmada pels habitants de la masia de Can Pitarell.
Precisament lamentaven que la boca tradicional ara resultés inaccessible pel bestiar.

Certament tan el camí d'accés afectat per l'evolució del vessant i especialment de la propera torrentera, com les boques penjades situades en l'escarpament de falla força degradat que constitueix l'acinglerada paret sud de la serra de Sant Joan, son elements que demostren una activa evolució geomorfològica.

Aquesta transformació al llarg de les darreres generacions, han alterat notablement l'accés al relleu i feixes, que avui romanen penjades, i que antigament permetien el trànsit d'una població vessada a franquejar aquest territori rocós i de notable verticalitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.