Ens plau presentar-vos una nova selecció de les excel·lents imatges d'aquest fotògraf que en mostra la diversitat i bellesa del mon subterrani amb sensibilitat i domini tècnic.
"Després de les obres dutes a terme per millorar la seguretat dels visitants i la sostenibilitat per al medi subterrani, el dissabte 9 de juliol a les 10 h tindrà lloc la inauguració de les obres de condicionament de les visites a la Cova de Mura. Durant tot el cap de setmana (dissabte 2 i diumenge 3) hi haurà portes obertes en què s'oferiran visites guiades.
Per a la millora de la seguretat i la conservació de la cova s'han fet obres a l'interior. En una fase prèvia ha calgut fer una prospecció per assegurar que la intervenció no afectava restes arqueològiques. Posteriorment, s'han pogut realitzar les obres de condicionament que, sobretot, han consistit en l'habilitació d'un únic recorregut per fer visitable la cova per a la majoria de persones: s'han fet graons en llocs on el pendent era excessiu i una passera en un tram inclinat. El fet d'habilitar aquest recorregut també farà que la presència de persones no molesti els ratpenats ni malmeti els valors geològics de la cova: les cristal·litzacions d'aragonita acicular i les estalagmites.
També s'han posat punts d'il·luminació amb el doble objectiu de fer-la estèticament més interessant alhora que aquesta millora ha repercutit en la seguretat per als visitants. La llum és de baixa emissió energètica per evitar la contaminació per algues, l'efecteverdet.
Informació pràctica sobre les visites:
La visita comença a les 11 h alCentre d'Informació de Mura. La visita, acompanyada per un guia en tot moment, ja des del Centre d'Informació de Mura, s'inicia amb una caminada per arribar-hi de nivell mitjà d'uns 45 minuts. La visita a l'interior de la cova té una durada d'uns 25 minuts més. Es recomana dur bon calçat, roba d'abric, aigua i barret per als mesos més calorosos.
Cal fer la reserva per a la visita atesa la limitació de l'aforament i per garantir la conservació dels valors naturals de la cova al telèfon del Centre d'Informació: 938 318 375 o bé al correu:p.santllorenc.mura@diba.cat(els dies festius).
Les visites guiades a la Cova de Mura es realitzen dissabtes, diumenges i festius. I per a grups concertats en altres dies i horaris.
Durant l'any 2016, l'acompanyament i la visita de la cova serà gratuït, a partir del 2017 caldrà pagar el preu públic associat a la visita."
L'informe de la Federació Catalana d'Espeleologia
L'amic Salvador Vives en un correu personal, del que li he demanat permís per fer-lo públic m'informa:
...quan ens vam enterar de que "tancaven" per un temps indeterminat la
cova de Mura, vam demanar a veure si ens podien explicar què hi feien.
Resulta que l'ajuntament de Mura tenia un "projecte d'adequació
interna per a la visitació de la cavitat". Assabentada la Federació
Catalana d'Espeleologia, aquesta va fer un informe en el qual, a part
d'unes dades històriques, demanava que tinguéssin en compte certes
qüestions tant per a la bona adequació de les obres previstes com per
a que les futures visites tinguéssin el mínim impacta mediambiental.
Aquest informe se li va entregar en mà al director del Parc Natural de
St. Llorenç del Munt i l'Obac, Àngel Miño, en una visita concertada
que vam tenir a la Diputació on hi erem l'Hilari, l'Àngel Miño, en
Ramon Espinac (coordinador de Parcs) i jo. Ens van explicar que
solament es volia fer uns petits arranjaments a la zona de l'entrada,
posant uns esgraons, alguna barana i algun punt de llum a l'interior.
De fet, des d'aquella reunió no s'ha tingut cap més notícia per part
de la Xarxa de Parcs de tot allò que s'estava duent a terme a la cova
ni si van fer cas o no de l'informe de la Federació...
Expedició científica a Papua Nova Guinea, massis de Lengguru l'any 2014.
Papua, expedició al cor de'un món perdut. La pel•lícula documental 'Papua, expedició al cor d'un món perdut ", difós el dissabte, 25 de juny del 2016 a 20:50 a la cadena francesa ARTE. Una fascinant visió d'un ecosistema poc comú. Una odissea científica excepcional per descobrir un dels últims santuaris del planeta inexplorat: el massis Lengguru, Papua Occidental. L'aïllament de la regió ha permès el desenvolupament d'espècies endèmiques, que es troben en cap altre lloc del planeta i en la qual encara queda molt per descobrir. Com a resultat de la col•lisió de les plaques tectòniques, el massis Lengguru va aparèixer fa 11 milions d'anys com un relleu càrstic amb coves, valls i llacs aïllats. Moltes barreres insuperables que expliquen l'aïllament de la regió, que encara resten en bona part inexplorats. Aquestes espècies primitives, atrapades en aquest territori aïllat durant milions d'anys, constitueixen els sorprenents vestigis d'un món perdut ...