dijous, 25 d’agost del 2016

Cova de la Moneda o de l'Àngel. (4)

...continua de l'apunt anterior...

Detalls del concrecionament

Plats
La forma que culmina aquesta "estalagmita" en forma de taula o plat, és un indici de creació en un sector on els estrats tenen un notable capbussament. Creixen aflorant d'un espai interestrat, i posteriorment per evolució de les parets sobresurten i semblen aillarse del seu punt d'alimentació.
Si es fracturem o s'obren, veiem que tenen una estructura bivalve, es a dir tenen  dues capes o valves separades com un mol·lusc.
En aquesta imatge veiem en un mateix espeleotema els dos exemples, En el tram superior, de fet en el seu origen, el plat originari amb les seves capes separades i clarament relacionat amb les discontinuitats parietals. Descendint per la concreció veiem un trencament i recreixement amb separació dels dos trams. Cal interpretar el perquè ambdues formes coexisteixen. A continuació trobareu una ampliació d'aquests dos segments.

Mesures atmosfèriques

Les figuretes
És freqüent que les cavitats de fàcil accés, cada cop més, es converteixen en un lloc escollit pels amants del geocaching com amagatalls ideals pel repte de localitzar els seus "tresors". Potser ja en menys devoció també aquestes cavitats son objecte dels espeleòlegs-pessebristes, que aprofiten el racó apropiat per muntar el seu "naixement". El que no aviem trobat encara és una barreja d'ambdues modalitats, consistent en dispersar figures de pessebre encastant-les pels llocs mes insospitats. Aquí podeu veure dues de les que vam fotografiar.
Finalitzada la visita a la Moneda, tot passant per les tres foradades vam anar a fer una visita a la Cova del Codó. 
Apunts anteriors a l'Espeleobloc

1 comentari:

  1. Hola amics,
    Compte amb els afegitons i canvis de topònims. Nosaltres no havíem sentit mai a dir això de "o cova de l'Àngel", no sigui que algun dels guies o visitants li hagi afegit per l'angelet del pessebre del final, ja que pel mateix preu li haguessin pogut posar cova del "Ruc". En altres llocs ja hem comentat el que va passar amb la cova del Pere Pòstol, que poc a poc el van fer "A"Pòstol i al final "Sant Apòstol".
    Si ningú sap justificar aquest "Àngel" millor que quedi com sempre en cova de la Moneda ras i curt i deixem els sants i àngels per les esglésies.
    Salutacions i endavant amb "els dijous".

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.