Tot i que soc conscient que tenim un variat conjunt d'interessos entre els nostres lectors, que ens plau, i per això procurem anar equilibrant i diversificant els continguts. En aquesta crònica, comprendreu que està justificat que tingui algunes pinzellades de major contingut geològic dels habituals.
Els interessants afloraments carstificats dels guixos garrotxins ha estat objecte de nombrosos estudis geològics. També els espeleòlegs hem prospectats aquests relleus on s'han topografiat algunes cavitats importants.
Veient les imatges que haviem penjat en l'Espeleobloc, entre d'altres del sistema de les Bores del Borró (http://espeleobloc.blogspot.com.es/2012/07/les-bores-del-borro_9.html) estudiades pels companys del GE Badalona i publicades en el llibre "Coves de l'Alta Garrotxa" de l'amic Francesc Miret, uns geòlegs ens van demanar col·laboració per visitar i captar més imatges dels conductes subterranis.
L'equip d'aquest Espeleodijous del 28.01.2016 era constituit per: Ricard Alsina, Dolors Boter, Floren Fadrique, José Hidalgo, Jaume Julià, Jordi Perera, Toni Robert, Antoni Torra, Manel Vizuete, “Víctor” + els tres geòlegs.
L'estudiant que està desenvolupant el treball és en Ivan Fabregat, amb la direcció, supervisió i tutoria d'en Francisco Gutierrez (Unversitat de Zaragoza) i Carles Roqué (Universitat de Girona).
La visita fou força instructiva caracteritzant el afloraments de guixos més massius o més estratificats amb les diverses formes d'excavació, colapses, etc. de les que us mostrarem una selecció d'imatges en els apunts següents. Avui després d'unes imatges dels investigadors inserirem un treball anterior d'en Carles Roqué i d'altres, tot i que d'un caràcter eminentment geotècnic situa el context evaporític local, des del terme de Besalú.
Els esfondraments per carstificació al terme municipal de Besalú.
Carles Roqué, Lluís Pallí, Ignasi Capellà, Rogelio Linares i David Brusi
La Punxa 1999, núm 28 p-42-53
En aquest treball s'analitzen les característiques generals i particulars dels esfondraments per carstificació que es
produeixen al terme municipal de Besalú, i s'examinen les diferents dades que permeten establir una primera aproximació cartogràfica del perill existent
...segueix en l'apunt de demà...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.