dijous, 28 de gener del 2016

Mina-cova de Can Plans. La Garriga. (1)

El passat 14.01.2016 després de la matinal poc exitosa al Sot del Bac és plantejava el ja clàssic dilema entre anar a dinar o intentar la visita a algun forat proper.  Amb mes o menys consens tornavem a suprimir l'apat i els nou participants de l’Espeleodijous: Ricard Alsina, Dolors Boter, Pere Cantons, Jordi Comas, Jaume Julià, Jordi Perera, Toni Robert, Manel Vizuete, “Víctor” i la gosseta Duna, ens decidirem a anar cap a aquesta galeria subterrània també coneguda com la "cova de l'Home Mort".

Situació i accés
A les envistes dels relleus dels Cingles del Bertí i en direcció a l'ermita de Sant Cristòfol de Monteugues  i Can Plans.
Sant Cristòfol de Monteugues
Can Plans
Al l'extrem nord de la població de la Garriga, dins d'una zona de naus industrials surt, força amagat, el camí cap a Can Plans. Creua per sota la via del tren i segueix una llarga pista que s'apropa a Sant Cristòfol de Monteugues, i passa per la creu de Can Plans, punt on hi ha un ampli espai per deixar aparcats els vehicles. 
Uns 150 metres després de la creu, continuant cap a Can Plans a l'esquerra de la pista apareix el viarany que ens porta, tant sols a uns 20 metres de distància, a l'explanada on s'obren les boques de la mina-cova.
Inci del corriol, fitat al costat de la pista.


La mina-cova de Can Plans o de l'Home Mort
Hi ha diferents noms per referir-se a aquest forat, la denominació de l'Home Mort sembla referir-se a la troballa d'unes despulles humanes en el seu interior. La proximitat al mas de Can Plans ofereix un topònim prou raonable... i tot i així se li atribueixen d'altres denominacions menys habituals.

Encara més singulars és la consideració d'aquest fenomen subterrani que alguns entenen com a cavitat "natural" i d'altres com una "mina". El que no ha hi dubte és que ha sofert una important acció antropomorfica, amb senyals de barrinades i aprofitament del seu dipòsit aigua terminal. Els espeleòlegs destaquen la seva forma natural i els estudiosos de les mines posen de relleu els seus aspectes artificials. Per nosaltres dictaminar sobre aquests assumptes tot i tenir la seva importància, no és l'objecte d'aquesta nota i probablement exigiria dedicar-hi un temps i posseir una competència que no creiem al nostre abast en aquests moments.

Imatges de la mina-cova

...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.