dimarts, 12 de gener del 2016

Forat de l'Obaga de la Maçana.

En el 2014 la Montse i en Juli ja havien visitat aquesta cavitat i n'havien escrit  un article en el bloc.

El passat 29 de desembre del 2015 alguns del Espeleodijous vam anar-hi per coneixer-la, erem la Dolors Boter, Toni Robert, Josè Hidalgo, Jaume Julià, Manuel Vizuete,  Javier Benito i Jordi Perera amb la gosseta Duna, que aquesta vegada es va quedar a fora estalviant-se el petit resalt de l'entrada.

Situació

Història i toponímia
A l'Espeleoindex hi ha una explicació de la historia d'aquesta cavitat força interesant i que citem a continuació:

Un plec de circumstàncies han fet que el nom d'aquesta cavitat hagi acabat sent un bon maldecap.
Les primeres cites que tenim d'aquesta cavitat són per una banda de l'Oleguer Escolà que la cita com a Cova de la Maçana en el Catàleg del Montsec de l'ERE i publicat a Espeleòleg (11-12) el 1970. Per altra banda en Jesús Serrate i Xavier Corrià del GELL en publiquen una nota en un butlletí del Centre Excursionista de Lleida també el 1970, però citant-la com a Cova de l'Obaga.
A principis dels anys 70 el GEFOMA assabentats de l'existència de la cavitat s'atansa a Ca l'Urcola que és qui va fer la pista des de la presa de Camarasa fins a la Maçana amb la intenció de que es fes una urbanització i un club nàutic a la zona (sortosament no va prosperar). Aquest senyor els hi va indicar on era la cavitat anomenant-la Forat de l'Obaga. En arribar a la boca trobaren una gran pintada on es llegia “Forat de l'Obaga de la Massana” suposadament realitzada pels membres del GELL, actualment (2009) ja no queda rastre de la pintada.
La Cova de la Maçana o Cova-Casa de la Maçana ja és citada per  en Jeannel i en Racovitza el 1912,  el 1911 la cita en Faura, ambdues cites fan referència a les exploracions realitzades per en Jeannel i Racovitza entre 1909 i 1911.
Actualment aquesta cova es troba sota les aigües de l'embassament de Camarasa.
Segons en Jeannel i Racovitza així com antigues cites, hi havia una casa de dos pisos a la boca. Les llegendes populars diuen que era un hostal per a traginers i que algun havia desaparegut mentre dormia acabant les seves restes fent cap dins la cova que tenia uns 60 metres.
Per altra banda, en el llibre “El Montsec i Muntanyes veïnes” d'en Manuel Cortès, en la pàgina 46  tot fent referència a les coves on s'han trobar restes medievals es cita la cova de la Maçana, és evident que fa referència  a la cova que avui en dia és sota l'embassament. Al mateix llibre a la pàgina 324 es torna a citar la cova de la Maçana, però aquesta vegada se li dóna una situació i descripció molt semblant al forat de l'Obaga. La conclusió que traiem de tot plegat és que la Cova-casa de la Maçana o cova de la Maçana porta aquest nom pel fet de trobar-se prop de l'abandonat poble de la Maçana i probablement depenia d'ell i per tant es tracta de la mateixa cavitat. Mentre que el Forat de l'Obaga de la Maçana és una altra cavitat, probablement el nom original fos Forat de l'Obaga i que posteriorment s'assimilés  per proximitat geogràfica lo de la Maçana encara que en realitat on es troba geogràficament és en l'Obaga de les Figueretes.

Darrerament, hem localitzat un article a la web caminsdemuntanya.com sobre la construcció de la presa i central de Camarasa, on hi apareix una fotografia de la Cova de la Maçana abans de quedar submergida a l'embassament de Camarasa. S'ha incorporat la fotografia en el apartat de 'Fotos', per tal de que quedi testimoni de la seva existència.


Imatges de la cavitat

Fauna i mesures atmosfèriques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.