Per la carretera D9 i just a la sortida de Belésta, trobem a peu de carretera un lloc ben original.
“La Fontaine de Fontestorbes” podria ser una surgència com d’altres, si no fos perquè el flux de l’aigua es variable.
L’aigua de la pluja, la neu de les muntanyes i una quantitat indefinida d’aigües subterrànies, sempre manté ple un “dipòsit” interior, al que mai s’ha pogut accedir, però que s’han fet hipòtesi de com funciona.
Durant uns 30 minuts surt una gran quantitat d’aigua que vessa per la vorada de la bassa i els següents 30 minuts va minvant fins que queda un petit rierol.
D’aquesta forma, en un període que pot variar entre 60 i 90 minuts, veiem com una magnífica surgència pot passar tot seguit a uns rajolins que podem travessar per sobre d’un camí de pedres que han posat, i que junt amb una barana, permeten entrar a la cova i veure l’interior de la balma que embassa l’aigua.
Naturalment, els mesos d’hivern, el flux d’aigua es mes important, per tant, de juny a novembre, es quan més notem la diferència de les pujades i baixades d’intensitat.
Aquest fenomen tant exclusiu, però per sort tant accessible, reuneix grans grups de curiosos que a cada hora van aturant-se per gaudir i fotografiar aquest curiós fenomen de la natura.
Podeu aprofundir en el coneixement d'aquest singular patrimoni de hidrogeologia càrstica llegint diversos treballs publicats entre els que cal destacar:
Mangin, A. Étude hydraulique du mecanisme d'intermitence de Fontestorbes. Annales de Spéléologie. vol.54 p 253-298. (1969)
Brunet M. Une réfelxion sur le functionement de la fontaine intermitente de Fontestorbes. 107 p. ed.de l'autor (2005)
Text: Montse Roca
Fotos: Juli Serrano
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.