diumenge, 16 d’agost del 2015

Casc Duraleu - Forte per a l'Espeleologia (3/4)

...continua de l'apunt d'ahir...

Lluís Aleu i Miralles l'any 1960 patenta un casc, dielèctric, per a motociclistes. Abans, Aleu fou el fabricant de les motocicletes ALEU, Construcciones Metálicas Aleu a Esparreguera, Baix Llobregat, entre 1952 i 1956.
Aleu fabricà els cascs DURALEU - FORTE, aquesta marca disposava de models diferents per automobilisme, motociclisme, aviació, Guàrdia Civil, etc.

Una de les novetats fou que els fabricaren amb materials plàstics, aleshores el plàstic era un material molt poc utilitzat al país, però, en molts pocs anys es passà del mocador de farcell a la bossa del Corte Inglés.
El casc PLUMA és un dels models DURALEU - FORTE per a motociclistes 
Segur que els que han fet servir el "model d'espeleologia" s'han adonat que el motllo del casc és el mateix.
Al Catàleg Duraleu de 1962 surt el model AUTO, abaix a l'esquerra (no hem pogut llegir les especificacions) però, si ens fixem és el mateix model que el PLUMA, excepte els guarniments, la barballera i l'absència d'orelleres.

Vist en retrospectiva pot semblar estrany el disseny d'aquest casc d'automobilisme, a més a una època on eren molt pocs el que disposaven d'un turisme i encara molt menys nombrosos el pilots de competició.

Des dels finals de la dècada dels 50 comença a imposar-se un nou esport de competició automobilística amb uns vehicles denominats KARTS. Aquesta modalitat esportiva, avui coneguda com Kàrting, s'esdevingué popular amb la creació de diversos circuits.

Com anècdota direm que, la revista d'espeleologia KARST, apareguda l'any 1964, va ampliar el seu nom com GEO Y BIO KARST, tractant d'evitar la confusió entre les paraules KARTS i KARST.

Però, aquest casc dels karts acabà transformant-se en un casc utilitzat en l'exploració del carst... 
La qüestió es que a algú, o a alguns, se'ls va ocórrer de dissenyar una instal·lació metàl·lica, acoblada a aquest casc per dur el gas d'acetilè des del carburer penjat a la cintura, a més amb un reflectant paraboloïdal, de posar i treure, complementat amb un encenedor de pedra de ferroceri.    
Ja em perdonareu que no us sàpiga dir quin, quan, cóm van desenvolupar aquest invent. He tractat d'esbrinar-ho parlant amb companys de l'època, només us puc traslladar que, aproximadament l'any 1963 membres del GES-CMB adaptaven el Duraleu amb un altre disseny diferent a aquest que es veu a la foto, la paràbola era de forma de pera (Moltes gràcies Jordi de Mier). També he remirat moltes fotografies, però els cascs que surten no em semblen Duraleu, o les fotos són sense data, o la data que surt a la foto no crec que sigui la correcta, així m'he decidit de posar aquesta de l'amic Francesc Cardeña que està datada a l'any 1962.

...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.