dijous, 9 d’abril del 2015

El nou Troglocharinus pallisei


Ens plau inserir el recent treball sobre un nou coleòpter cavernícola, el Troglocharinus pallisei Rizzo & Comas, sp. n., publicat a Zootaxa (2015) descrit pels amics Valeria Rizzo i Jordi Comas, i dedicat al company i estudiós montblanquí Joan Pallisé.

Traducció de la introducció
El gènere Troglocharinus Reitter, 1908 (Coleoptera, Leiodidae, Cholevinae, Leptodirini) inclou 18 espècies i 19 subespècies (Salgado et al. 2008). El concepte actual del gènere va ser establert recentment per Fresneda (1998), basat en l'estructura de la aedeagus masculina, i inclou espècies que abans es pertanyen a diferents gèneres (Troglocharinus, Speophilus Jeannel de 1911, Antrocharidius Jeannel, 1910 i Speonomus Jeannel, 1908); tot el que es consideren altament adaptada al medi subterrani (és a dir anoftalmia, despigmentació, llargues antenes, cicle de vida modificat), que viuen exclusivament en el més profund de les coves amb foscor total i la temperatura i humitat molt constant (Salgado et al. 2008) . El gènere tal com s'entén es distribueix en dues àrees disjuntes: alguns sistemes muntanyosos al sud de la zona central dels Pirineus, i les formacions càrstiques costaneres entre Tarragona i Barcelona (Salgado et al 2008; Rizzo et al 2013). En una filogènia molecular recent (Rizzo et al. 2013) l'edat del llinatge de Troglocharinus es va estimar en ca. ~ 10 Ma, mentre que s'estima que l'últim ancestre comú dels Pirineus i clades costaneres que s'han produït 4 Ma, al començament del Pliocè. L'avantpassat de l'existent Troglocharinus costaner va ampliar la seva gamma dels Pirineus centrals a la zona costanera de Catalunya en el Pliocè recent, mentre que els tres subtipus principals reconeguts dins del llinatge costaner diversifica al final del Pliocè o l'inici del Plistocè (Rizzo et al., 2013). Durant una exploració a l'àrea de distribució sud del clade costaner en l'estiu de 2013 una nova espècie va ser descoberta, i l'estudi de les col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) va revelar alguns exemplars addicionals de la mateixa cova que havien estat prèviament considerats que pertanyen a T. Orcinus Jeannel, 1910 o alguns dels seus subespècies. Aquí es descriu la nova espècie, i fem servir el conjunt de dades moleculars de Rizzo et al. (2013) per establir les seves relacions filogenètiques i valorar el seu origen geogràfic i temporal





Per una millor visualització i/o impressió podeu descarregar-vos l'article en format pdf en la següent adreça:
http://www.mapress.com/zootaxa/2015/f/z03946p112f.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.