dissabte, 11 d’abril del 2015

Cenote Naharon (Riviera Maya)

La paraula Cenote ve del maya “Dzonot” i significa pou sagrat. Es tracta d’una cavitat subterrània que conté aigua permanentment.
A la peninsula del Yucatán n’hi ha milers i una bona part formen sistemes enllaçant diverses entrades, entre ells destaquen per superar els 200 kilometres de recorregut el Ox Bel Ha, i el Sac Antun. Hereus d’altres èpoques que eren coves aèries hi ha una veritable profusió de espeleotemes que ara espectacularment permanènixen inundats.
El seu estudi té un elevat interès geomorfològic i també antropològic, però el que els ha fet mundialment coneguts és el seu destí com esport d’aventura que fomenten les nombroses empreses especialitzades que aprofiten l’escasa fondaria de la majoria que permeten una varietat d’itineraris subaquàtics adaptats als diversos nivells de busseig.

El cenote Naharon o del Cristal forma part del Sistema Naranjal juntament amb altres boques (Cenote Escondido, Cenote Maya, Two Sunhole, Cenote Lost, Cenote Cenote. Jailhouse Cenote of the Sun) i conté restes humans i ceràmics de les antigues civilitzacions maies.  
En l’excel·lent vídeo de Steve Bogaerts que presentem a continuació mostra un didàctic nivell de haloclina, que reflecteix un cavi brusc de densitat, per barreja de l’aigua dolça (menys densa) i l’aigua salada (més densa i profunda) que s’infiltra del mar. Aquesta estratificació comporta una visió borrosa en la zona de transició.


Desenvolupament de la xarxa de cenotes del Yucatan



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.