dijous, 15 de gener del 2015

Tirolines


La utilització dels anomenats ponts tirolesos o tirolines tenen la seva utilitat per tal de franquejar un obstacle (creuar una bassa fonda) o accedir a un punt de difícil accés, també en operacions de rescat per evacuar un accidentat. Es tracta de situar una corda tensada horitzontalment entre dos punts d’ancoratge de forma que la puguem utilitzar per desplaçar-nos suspesos generalment per un mosquetó o  politja per anar d’un a l’altre costat.

Per instal·lar-la cal realitzar unes capçaleres resistents, s’aconsellen dos punts en cada extrem amb una repartició adequada de la carrega. També és necessari aconseguir un tensant suficient. Si el desnivell és important i ens despengem amb una politja cal preveure un sistema de frenada / aturada en finalitzar el trajecte, tot comprovant que no toparem amb cap obstacle. Pot ser necessari utilitzar una segona corda de guiatge o retenció.

Pàgines extretes del Manuel technique de spéléologie. EFS-FFS 2011
El possible efecte “adrenalític” si està suspesa suficient alçada o s’aconsegueix una gran velocitat pel seu grau d'inclinació, ha propiciat la seva utilització en equipaments d’aventura i per contrariar als que tenim una visió potser massa conservadora de l’activitat espeleològica sovinteja la seva instal·lació com a diversió en trobades espeleologiques, fins i tot s’aconsegueixen inscriure com a rècords mundials de longitud de tirolines sobre corda.

"A l'occasion du congrès de la spéléologie française, qui fête aussi ses 50 ans, une tyrolienne d'un seul tenant de plus de 2100 mètres a été installée à Millau (Aveyron), pour battre le record du monde de la plus grande tyrolienne sur corde. Record Battu 2 126 m"





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.