dilluns, 21 d’octubre del 2013

Sistema de la Bellabriga



Situades al terme de Llanars (Ripollés) hi ha un conjunt de cavitats conegudes des del 1879 pel seu interès biospeleològic. L’any 1969 foren objecte d’una campanya sistemàtica d’exploracions  pels companys del G.E. Pedraforca  en la que denominaren Operació Alt Ter”. 
Montserrat Nebot, Alfred (1974).-”Alt Ter” Ildobates (V):12-54.
Montserrat Nebot,A;Mor Benedito,J.(1974).-”Cova de la Bellabriga - Avenc Camprodón” Ildobates (V):55-68.

Recentment els companys del G:E. Badalona fan una revisió d’aquestes cavitats i publiquen el seus resultats a: Porcel Caro, Enric. (2010).-”Les cavitats de la Vallabriga (Llanars, Ripollès). Exploracions (20):55-61
Agraïm al autor que ens hagi facilitat el seu article per inserir-lo a continuació.

Un grup dels Espeleodijous ( Dolors B., Jaume J., Javier G., Jordi P., José H., Toni R., “Víctor” i Yolanda C.) vam visitar el Sistema de la Bellabriga (o Vallabriga) el 17.10.2013 que l’acurada topografia de l’amic Enric Porcel li assigna un recorregut de 405m i un desnivell de 38m.

Situació
Sortint de Camprodon en direcció a Llanars, ens enfilem per la bifurcació cap a la Bellabriga. Arribem al mas La Rossa (la Bellabriga de Dalt), on demanem permís per continuar per la pista que travessa la seva propietat. Molt amablement ens indiquen fins on cal seguir i ens preguen que tinguem cura en deixar novament tancat el filat elèctric que limita el camí pel bestiar.

Deixem els vehicles en la corba assenyalada, gairebé una completa “paella”de 340 graus, i remuntem en direcció NW pel bosc de roures (uns 50m de desnivell i 150 de distància) cap a les a Les Collades, fins que apareixen els primers afloraments calcaris.

Segons el mapa de l’Institut Geològic de Catalunya son calcaries, dolomies i marbres del cambroordovicià.


En els mapes següents en Jordi Perera ha superposat el track GPS i posicionat les boques del sistema. 

El sistema de la Bellabriga
Com que tenim localitzades les dues boques principals, mentre uns baixem per l’accés vertical superior on cal material, els altres entren per la boca inferior en rampa, ens trobarem a l’interior i podrem fer la travessada sortint per l’altra boca. La cavitat és un cas particular de cavitat de gènesi essencialment tectònica, que se'ns presenta com un conjunt poc agraït de petits conductes entre blocs, on destaca la relliscosa rampa d’entrada per la boca inferior.

Accés per la boca inferior

Accés per la boca superior


L'enreixat conductes, blocs i gateres

La rampa de sortida

Altres cavitats properes
Hi ha un conjunt d'enfonsaments i fractures que constitueixen petites cavitats accesories.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.