dimecres, 2 d’octubre del 2013

Atles dels ecosistemes dels Països Catalans.


Ecosistemes dels Països Catalans. Atles és el volum final de la prestigiosa Història Natural dels Països Catalans d’Enciclopèdia Catalana, publicat sota la direcció científica del professor David Bueno, del Departament de Genètica de la UB,

L’obra és un compendi dels coneixements sobre els ecosistemes de l’àmbit geogràfic que ja havien estat tractats en el volum 14 de la Història Natural dels Països Catalans, fa gairebé vint anys. Per a la presentació dels ecosistemes, es parteix de l’àmbit geogràfic dels Països Catalans, tot i que les unitats tractades no són exclusives d’aquest territori. Al llarg de les 320 pàgines d’aquest volum de gran format s’inclouen més de 1.500 il·lustracions, gràfics i mapes, i en més de cent articles es recullen tots els ecosistemes dels Països Catalans classificats en terrestres, marins i d’aigües continentals. També incorpora vint articles inicials sobre els aspectes climatològics, paleogeogràfics i evolutius que els han modelat.

Ha estat possible gràcies a la col·laboració de més d’un centenar d’investigadors d’universitats i centres de recerca, formats majoritàriament en l’escola ecològica, o potser caldria dir en les escoles ecològiques, iniciades per l’ecòleg Ramon Margalef (1919-2004), catedràtic emèrit de la UB i un dels ecòlegs més reconeguts internacionalment.

En l’elaboració d’aquesta recerca científica, que vol arribar a un públic ampli, també hi han participat multitud d’especialistes en els diversos àmbits tractats, entre els que hem sabut identificat als companys Agustí Messeguer i Josep Pastor.

Precisament ha estat l’Agustí qui m’ha lliurat les dues pàgines del capítol “Els ecosistemes subterranis” i l’índex de fotògrafs i agraïments que insereix-ho a continuació.


En el segon volum de la Història Natural dels Països Catalans, Geologia 2,  publicat el 1992 presentà una esplèndida síntesi: “El domini càrstic” (pags. 461-513) obra dels competents Josep M. Cervelló i Antoni Freixes.
Inserim un interessant article publicat a la revista Mètode 52

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.