diumenge, 8 de setembre del 2013

Els “jameítos” (Munidopsis polymorpha)

L’erupció volcànica que els geòlegs daten en 21.000 anys d'antiguitat, creà al vessant del volcà de La Corona de Lanzarote, un conjunt de tubs volcànics, en diversos segments, (cueva de los Verdes, Jameos, túnel de la Atlàntida,...) que son ben coneguts pels espeleòlegs, constituint avui en dia elements característics del patrimoni natural de l’illa, ...i son objecte d’una intensa explotació turística.

El tram final del tub principal, els Jameos del Agua, que és perllonga per sota de l’oceà atlantic, contitueix un extraordinari exemple de sistema anquialin. Aquest tipus d’habitat alberga una particular fauna en la que destaquen el crustacis que han desenvolupat notables adaptacions al medi subterrani.

El petit cranc cec dels Jameos, o jameito (Munidopsis polymorpha) es una espècie de crustaci endemic que només habita en alguns jameos de Lanzarote. Segons la llei del Govern de Canàries aquest cavernícola ha estat declarat símbol natural de l’illa. BOC Nº 061. 10.05.1991.

Precisament aquest crustaci és l'objecte d’una interessant investigació duta a terme  per Horst Wilkens que estudia com perden la vista i la pigmentació.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.