diumenge, 1 de setembre del 2013

Cloud Ladder Hall

De l’obra d’en Robbie Shone, que ja hem tingut oportunitat d’admirar-la en posts anteriors, tant per la seva gran qualitat ténica i estètica, com pels excel·lents paisatges que retrata, avui ens plau mostrat-vos uns dels seus darrers treballs a Xina. Aquest fotògraf i espeleòleg britànic, resident a Innsbruck, ha participat en dos expedicions amb l’equip d’Erin Lynch al sistema de cavernes del nord de Wulong, a dues hores a l'est de Chongqing (amb una població de 30 milions d'habitants és una de les ciutats més grans i menys conegudes del món).
Una bona part del seu treball en aquestes campanyes ha estat publicat per Red Bull Sports.
"Les cavernes en Xina són diferents de les d'Europa i de la resta del món. En els Alps hi ha descensos verticals i els espeleòlegs passen molt temps penjats de cordes. També fa molt més fred. Les cavitats solen començar a uns 2.000 metres d'altura i les temperatures solen rondar els 4-5 graus. En Xina, en canvi, la temperatura mitja és de 16-17 graus. “Es sua un munt els comentaris en cursiva i en blau son d'en Robbie Shone.

La gran sala
Un dels reptes fou fotografiar una de les sales més grans del món, Cloud Ladder Hall, descoberta el 2007, que té uns 300 metres d'altura i 150 de diàmetre (51.158 metres quadrats de superfície).
El més sorprenent, i únic, és que està repleta de núvols. Té el seu propi sistema meteorològic. És el que fa que sigui tan impressionant i afegeix un gran nivell de misteri al lloc, quan crides, el ressò torna 5 ó 6 segons després. És una experiència molt intensa.
"La següent fotografia és una composició vertical de tres imatges horitzontals encaixades per formar una imatge global de la sala. Malauradament, no podem veure el sostre a causa del dens núvol que hi flota. He destacat els quatre espeleòlegs que ajuden a afegir escala a aquest enorme espai."
"Un agraïment especial a Erin Lynch per coordinar tota la logística. Gràcies també a Duncan Collis, Matt Ryan, Amanda Stiles, Andrew Zamorski, Matt Garrett i Pat O'Dowd pel seu temps i paciència. Tots ells estan en aquesta imatge en algun lloc d’aquesta sala."

Les majors sales del mon segons la superficie mesurada en metres quadrats:
163.000 Sarawak Chamber (Malasia )
118.000 Miaos Room  (Xina)
  87.000 Torca del Carlista (Espanya)
  81.500  Ghar-e-Dosar (Iran)
  58.000 Majlis al Jinn (Oman)
  54.000 Titan Chamber (Xina)
  51.000 Cloud Ladder Hall (Xina)

Cal precisar que aquesta sèrie de fotografies amb el titol de “China Story” obtinguè el premis Best in Category “Story Series” en el recent 16 Congres Internacional d’Espeleologia a Brno (Rep. Xeca), i tambè foren guardonades altres obres d'en Robie, amb els premis Best in Category “Scenes from Nature” per l’obra “Blind Fish Qi Dong” i Best in Category “Enhanced and Surreal Imagery” per l’obra “Yoga in Gail Dong
Blind Fish Qi Dong
Yoga in Gail Dong
Una part d’aquestes imatges han estat publicades en un article molt recomanable de 21 pàgines en la revista GEO edició española núm 317 –septembre 2013- que tot just ara la podreu trobar en el quiosc.

Enllaços recomanats per ampliar aquest post:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.