divendres, 30 d’agost del 2013

De nou a la Cova de l'Ormini

El 23.08.2013 els amics Jordi Perera i Úrsula Garrido fent un tomb espeleològic per diversos llocs d’interès, tornaren a visitar la Cova d’Ormini de la que m’han fer arribar una bona quantitat de fotos i també vídeos de la seva visita. Us presento una selecció que complementa els dos posts que ja hem publicat a l’espeleobloc:
  
Situació
Presentem sobre un fragment de l’ortofotomapa del ICC la situació de la cavitat al final de la pista amb unes coordenades lleugerament corregides.

La cavitat

Les exentriques
En les properes imatges on es veuen estalactites fracturades es comprova que la negror és tant sols una pàtina superficial. Si es tractés d’una coloració pel fum el recobriment afectaria indistintament les concrecions i el sostre. Com que és presenta exclusivament en les estalactites, resulta clar que és producte de la infiltració, i a més a més de les darreres etapes d’evolució dels espeleotemes.

La bombolla
Fixeu-vos en aquesta imatge d’una bombolla al l’extrem de la estalactita superior.
Els nostres amics han capturat en vídeo una seqüència inusual: el goteig és va precipitant sense que es destrueixi la bombolla. Veritablement curiós.


Nota: Al preparar aquesta nota hem observat que la visita del grup del dijous a la cova de l’Ormini del 05.12.2012 publicada el 10.12.2012 havia desaparegut de l’Espeleobloc, n’ignorem la causa, i demanem disculpes pels qui l'haguessin trobat en falta. No cal dir que hem procedit a recuperar els fitxers originals i amb ells publicar de nou l’oportuna reconstrucció, que pot variar lleugerament de la seva primera versió.
  

Imatges: Jordi Perera i Úrsula Garrido

2 comentaris:

  1. Perdoni si aquest no és el lloc que correspon. Com puc estudiar karstologia. Gracies.

    Andrés Pineli

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Karstologia no constitueix, avui per avui, una llicenciatura universitària especifica en el nostre país. Tradicionalment s’estudia en geografia, però també forma part d’altres especialitats com la geologia, l’hidrogeologia, la paleontologia, la climatologia, i l’obra civil, etc.. El carst no té per a tots el mateix significat: pel geògraf és un model de relleu, pel hidrogeòleg un tipus d’aqüífer, i pel geotècnic un simple buit....

      Elimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.