Capturant fauna cavernícola amb l'aspirador. Cova de Rialb |
Presentació del Curs:
En el marc de la realització del "III Encuentro Ibérico de Biología Subterránea" (III EIBS), l'Associació Catalana de Biospeleologia (BIOSP) organitza, amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB), un curs accelerat teòric- pràctic d'iniciació a l’Espeleologia, amb especial dedicació a la Biospeleologia (3 hores de teòrica i 4 de pràctica).
Un insecte cavernícola: Plusiocampa bonneti condei. El cos (sense les antenes) mesura uns 6 mm. Foto: Agustí Meseguer a la cova del Toll, Moià |
L'Associació Catalana de Biospeleologia constituïda com associació el 2009, aplega un col·lectiu d'entusiastes atrets per l'estudi de la fauna cavernícola i amb una llarga trajectòria en el món de la biospeleologia. Aquesta associació, amb un estret vincle des de fa molts anys, amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ha participat activament amb nombroses col·laboracions i projectes, des de campanyes de recol·lecció fins a cursos de divulgació i de formació. Les campanyes de recol·lecció principals i de més continuïtat són: el projecte "Atlas" al Marroc, en el qual des del 2001 i amb un total de quinze expedicions, es realitzen prospeccions per estudiar i caracteritzar la fauna cavernícola del Marroc, i també el projecte "La fauna cavernícola de Catalunya i el País Valencià", projecte en curs i molt actiu, que prové d'una molt llarga tradició al Museu que va iniciar i promoure l'il·lustre entomòleg, conservador i director del Museu, Dr. Francesc Español i Coll, en els anys 50. L'objectiu d'aquests projectes és el de continuar enriquint la col·lecció d'artròpodes hipogeus, tant per estudis morfològics com per estudis moleculars.
L'Associació Catalana de Biospeleologia ens ofereix l'oportunitat d'apropar-nos a l'estudi del medi subterrani, de la mà de persones amb un ampli coneixement de la biospeleologia. Un medi ocult, de difícil accés i sovint desconegut, però que amaga en el seu interior una activitat biològica molt interessant i particular.
Recollint la fauna caiguda a una trampa. Foto: Agustí Meseguer a la cova del Toll, Moià |
Descripció del curs:
Aquest és un curs de iniciació al coneixement de l'hàbitat subterrani, un ambient molt especial i poc conegut però alhora fascinant, on la fauna ha hagut d'adaptar la seva biologia i fisiologia per a poder refugiar-s'hi i viure-hi. Les cavitats doncs, amaguen veritables endemismes i espècimens relictes, alguns fins i tot han estat considerats veritables fòssils vivents. Aquest curs pretén apropar als ciutadans i als estudiants a la pràctica de la Biospeleologia. Per tant, és un curs destinat, tant a aficionats com a persones molt poc o gens coneixedores d'aquest hàbitat, tant pel que fa a l'esport de l'Espeleologia com del coneixement de la vida que podem trobar dins de les cavitats: la Biospeleologia.
El curs, totalment d'iniciació, consta d'una sessió teòrica, i una de pràctica. A la sessió teòrica es tractaran els temes espeleològics generals de l'hàbitat subterrani, com les diferents formacions de les cavitats, com llegir les topografies, trets climàtics , les pautes de conservació, etc. Respecte a la Biospeleologia, la temàtica serà més àmplia en temps: la vida dins les coves i les corresponents adaptacions a aquest medi, les tècniques de recerca de flora i fauna, captura i conservació del material recollit. La sessió pràctica, per la seva banda, s'adreçarà tant a la trobada i recol•lecció de fauna hipogea dins d'una cova de fàcil accessibilitat i recorregut, com a la posterior observació dels exemplars sota lupes binoculars, amb l'aprenentatge que suposa la separació i l'estudi de les mostres recol·lectades. Els alumnes que després del curs tinguin interès en ampliar coneixements, tindran la possibilitat d'assistir al mateix museu en alguna posterior sessió de treball, sense cap cost afegit, amb membres de l'Associació Catalana de Biospeleologia.
Nombre màxim d'assistents: 20 persones.
Cercant fauna dins la cova del Toll, Moià |
Un isòpode cavernícola: Spelaeonethes occidentalis. Mida, 4 mm. Foto: Agustí Meseguer a la cova del Toll, Moià |
L'Agustí Meseguer fotografiant fauna cavernícola |
Programació del curs:
Sessió Teòrica:
El dissabte, 28 de setembre de 16:00 a 19:00 h.
Aquesta sessió es dividirà en dos blocs de 75 minuts cadascun, separats per una pausa de 30 minuts. Els continguts seran:
•Lliurament de la documentació escrita
•Presentació de BIOSP i del III EIBS
•Nocions sobre la Geologia i Geomorfologia de les cavitats
•L' espeleologia tècnica i l' espeleologia científica
•30 minuts de pausa amb "Cofee break" (cap a les 17h 15')
•La conservació de les cavitats
•La Biospeleologia: les adaptacions de la fauna a l'ecosistema subterrani
•Tècniques d'observació, recol·lecció i conservació del material, de la fauna cavernícola
•Instruccions per a la sessió pràctica del diumenge.
Sessió Pràctica: El diumenge, 29 de setembre de 8:00 a 19:30 h.
Aquesta sessió es dividirà en dos blocs (A i B):
A- La visita a la cova de la Censada Nova, a Orpí (Barcelona). Cavitat de baixa dificultat tècnica, apta per a cursetistes no iniciats. Durada aproximada: 2 hores
B.- L'observació i la separació de les mostres capturades durant la visita a la Cova de la Censada Nova es farà en un espai habilitat per l'Ajuntament d'Òdena. Durada aproximada: 2 hores. La organització facilitarà els aparells òptics i material divers a utilitzar pels cursetistes, així com els monitors assessors.
Horaris:
•08:00 h.- Sortida des del Laboratori de Natura del MCNB. Passeig Picasso, s/n. Parc de la Ciutadella (al final del carrer Princesa).
•09:00 h.- Parada per esmorzar en un Bar-Restaurant (a càrrec de cadascú)
•11:00 h.- Entrada i activitat a la Cova de la Censada Nova
•13:30 h.- "Pic-nic" per dinar (a càrrec de cadascú)
•15:00 h.- Arribada al Centre d'Òdena. Observació i separació de mostres.
•17:30 h.- Tornada a Barcelona (arribada, al mateix lloc de sortida, cap a les 19:00 h)
Filtrant aigua del riu subterani de la cova del Toll, per capturar fauna aquàtica |
Es una llastima que no facin preu reduit pels federats...
ResponElimina