dilluns, 13 de maig del 2013

L’avenc de l’Espluga (1)

Aquesta és una de les cavitats més interessants de la conglomeràtica serra de l’Obac, tant per les seves considerables dimensions, dins de l’escala local: més de 120m de fondària i un recorregut superior als 300m, com per les seves característiques geoespeleològiques.

En la nostra visita del dijous 09.05.2013 participarem els següents catorze espeleòlegs: David M., Dolors B., Emili B., Jordi P., José H., Juli S., Manel V., Miquel N., Pere C., Ricard A., Teresa H., Toni R., “Víctor i Xavier M.

La primera exploració parcial fou realitzada el 18.01.1953 per membres del C.E. de Terrassa, però tal com podeu llegir a la corresponent fixa a l’Espeleoíndex, alguns membres del GES del Muntanyenc els hi van avançar (potser piratejar) l’exploració total. Circumstància força habitual en els anys 60, 70, ... Els grups “grans” consideraven que les seves intromissions eren necessàries i autojustificades per mantenir la seva preeminència, amb el que aconseguiren crear una potent llavor de desconfiança que encara avui és una de les dificultats majors per la col·laboració productiva entre els diferents equips d’espeleòlegs. (paragraf reajustat a les 21,35h del 13.05.2013 gràcies als que fent comentaris milloreu l'espeleobloc)

Situació
L’emplaçament en les proximitats de la balma obrada de l’Espluga, de la que prové el seu nom, permet l’aproximació des de diversos punts. Nosaltres, gràcies al productiu acord de col·laboració de recerca faunística i documentació visual, amb l’administració del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, vam poder utilitzar una pista de circulació restringida, que amb 6 quilòmetres des del coll d’Estenalles ens va dur a escassos minuts de la cavitat.
Turó de l'Espluga
Balma de l'Espluga

A continuació inserim un primer estudi obra d’en Joan Ullastre:
Ullastre; J. (1968).- 'Estudio geomorfológico y comparativo del Avenc de l'Espluga con otras cavidades del macizo Obac-Sant Llorenç (Barcelona)' Geo y Bio Karst (14-15): 31-34. Ed. J.Mª Armengou. Barcelona.  

Les roques de l’Obac
Imatge interpretada per l'ICHN
Conglomerats polimíctics (de composició "variada")
Conglomerats oligomíctics (de composició calcaria)
Mes modernament ha estat Ferran Cardona que li ha dedicat dues pàgines (395-396) a l’avenc de l’Espluga en la seva monumental obra sobre les grans cavitats de Catalunya que ens permetem inserir a continuació:
Cardona, F. (1990).- Grans cavitats de Catalunya, vol 2. 484 pp. EC Gràcia, Barcelona.

La visita del 09.05.2013

Identificació i mostreig de fauna

... segueix en el post de demà...

4 comentaris:

  1. Dues puntualitzacions: La data de la primera exploració va ser l'any 1953, no el 1963 com dieu. D'altra banda, a la fitxa d'Espeleoíndex en cap moment es fa servir el mot "piratejar".
    Gràcies
    JM. Miñarro

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va ser una piratejada com una catedral.
      Seria bo que els del CE de Terrassa diguessin alguna cosa, doncs alguns dels participants de la descoberta encara estan vius.

      Eudald Vintró
      Barcelona

      Elimina
    2. Qui diu que en el espeleoindex es fa servir la paraula piratejar ?. Qui tingui les mínimes nocions de semántica enten que la locució "potser piratejar" es un afegit de l'autor de l'escrit i no una transcripció feta de l'espeleoindex.

      Emili Bifet.

      Elimina
  2. Jo he viscut aquesta rivalitat de la que parleu en altres zones i forats, ho trobava emocionant, divertit, la glòria havia de ser exclusiva del grup.
    Ja fa anys que em vaig adonar de que aquest comportament no ens feia més grans, sinó tot el contrari, però el temps i les oportunitats passen i et quedes amb els mocs penjant.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.