dimecres, 10 d’abril del 2013

Huautla -1.545m

La darrera exploració d’aquest excepcional sistema mexicà, amb múltiples accessos, on han participat cinc espeleosubs que han pogut aprofundir, entrant pel Sótano de San Agustín, el sifó número 9 que s’obre a -1.475m. El considerat la “mare de tots el sifons”, per la seva allunyada situació i la dificultat logística i tècnica que suposa la superació de la sèrie prèvia de sifons en aquesta fondària.
Els tres espeleosub que cercaven curt-circuitar aquest darrer sifó, no ho han aconseguit, però han topografiat 1.774m de noves galeries entre sifons.
Chris i Jason que es dedicaren al busseig del sifó 9 l’aprofundiren fins -81 i 410m de longitud, continuant el camí cap a la surgència de Cueva de Peña Colorada. 
S’han afegint un total de 2.184m al recorregut d’aquest impressionat sistema que amb 64.283m i -1.545m es situa en el vuitè lloc mundial de fondària i alhora se la  considera la cavitat més profunda de l’hemisferi occidental...per ara.



Llista de les majors cavitats mundials per desnivell
- 2.197 m Krubera Voronja. Georgia / Abkhazia
- 1.830 m Sarma. Georgia / Abkhazia
- 1.753 m Illyuzia-Mezhonnogo-Snezhnaya. Georgia / Abkhazia
- 1.632 m Lamprechtsofen Vogelschacht Weg Schacht. Austria / Salzburg
- 1.626 m Gouffre Mirolda - Lucien Bouclier. France / Haute Savoie
- 1.602 m Reseau Jean Bernard. France / Haute Savoie
- 1.589 m Torca del Cerro del Cuevon (T.33)-Torca de las Saxifragas. España / Asturies
- 1.545 m Sistema Huautla. México / Oaxaca

Podeu obtenir més informació en les pàgines web següents:


De l’expedició del 1994 de l’equip de Bill Stone, s’ha publicat un interessant llibre que descriu minuciosament les vivències sota terra i d’entre elles la constatació, prou evident, de que els interessos dels espeleòlegs i dels espeleosubs, tot i participant del mateix objectiu, eren força diferents.  Existeix una versió en el castellà de Mèxic, publicada per Grijalbo el 2004. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.