dissabte, 23 de març del 2013

La conquesta dels abismes


Alain Baptizet, prolífic cineasta que en els anys 70-80 filmà en 16mm uns 25 documentals sobre espeleologia. D'entre ells podem destacar les sèries històriques, on recrea les grans figures de l'espeleologia francesa. En aquest post ens plau inserir "La conquesta dels abismes"  i un extracte del celebrat film "Les cascades de la nit".


La conquête des abîmes (1982)
1er. Festival Internacional de Cinema Espeleologic, premi a la millor pel·licula en 16mm
Alain Baptizet
48 minuts

La conquesta dels avencs, coves, i  rius subterranis, s'inicia en els albors de la humanitat. Aquesta recreació documental del cineasta Alain Baptizet, mostra l’èpica espeleològica des de 1840 seguint als pioners en l'exploració de coves i el seu equip en evolució. Els primers vestigis d'una activitat que es dirà més tard, l'espeleologia, que data del segle XIII i més precisament en 1213, a Àustria.

El segle XIX l’exploració desenvolupa i diversifica el seu estudi integrant diferents disciplines: la hidrologia, la geologia, la paleontologia ... És l’època dels exploradors famosos, entre ells a França, Edouard Alfred Martel que amb el seu equip van efectuar la travessada complerta de Bramabiau el 27 juny 1888. Robert de Joly va ser el continuador principal de l'obra de Martel i també cal destacar a Norbert Casteret explorador (sovint solitari) de les cavitats Pirinenques.





Las cascades de la nuit (extracte)
26 minuts
Amb Serge Aviotte i Jean Claude Dobrilla

Inspirada en fets reals, aquesta pel·lícula constitueix un reportatge sobre les dites “tècniques alpines” de sols corda, que van revolucionar l’exploració espeleològica a partir dels anys 80.

Ens diu Alain, "aquest és el meu film espeleo mes dur, no vaig poder disposar del meu equip habitual de realització, desbordat pel nivell tècnic d'una espeleologia de punta".






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.